Ministrul Sănătății, în vizită la compania Antibiotice

WhatsApp Image 2022-03-24 at 12.11.14

4 judete din tara trebuie sa mai primeasca pastile de iodura, dupa ce Antibiotice Iasi a finalizat productia de 30 milioane de comprimate in timp record. Astazi, Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a vizitat compania ieseana fiind primit de directorul Ioan Nani.

Pastilele de iodura nu se vor lua preventiv ci doar in urma unui nefericit incident nuclear. Compania ieseana Antibiotice a mai produs astfel de comprimate in urma exploziei de la Fukushima.

Fiind vorba de o companie a Ministerului Sănătății, Guvernul României a găsi o soluție ca să poată să obțină într-un timp extrem de scurt o cantitate de iodură de potasiu, conform recomandărilor comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății, comisia de endocrinologie, pentru protejarea populației în cazul unui incident. Nu este voba de o substanță care trebuie luată în mod preventiv de către nici un fel de persoană, ci doar dacă există o stiuație care recomandă folosirea ei, atunci în mod evident vom face acest lucru, dar până atunci trebuie să ajungem să-l distribuim direct cetățenilor.”- a declarat Alexandru Rafila – Ministrul Sanatatii

O mare parte din cele 30 milioane de comprimate au fost deja distribuite la Direcțiile de Sănătatea Publică.

”Deja Antibiotice Iași a reușit să distribuie aproape întreaga cantitate, 27 de milioane din cele 30 de milioane de comprimate au fost deja distribuite. Mai sunt doar 4 județe care trebuie să primească comprimatele de iodură de potasiu și lucrăm acum împreună cu CNAS, încât să găsim o formulă care să permită distribuția cât mai rapidă a acestor comprimate de iodură de potasiu, direct beneficiarilor, care însă trebuie să știe să-l utilizeze și lucrăm și la un materila informativ în acest sens și bineînțeles să-l păstreze că ele trebuie păstrate în condiții corespunzătoare care să prevină degradarea lui pentru perioada de timp a valabilității care este de câțiva ani.”- a declarat Alexandru Rafila – Ministrul Sanatatii

Alexandru Rafila a vizitat sectia de productia a pastilelor de iod si sectia unde sunt disponibile stocurile de medicamente produse de companie.