Ministrul Sanatatii: „Avem mult de lucru in spitalele din Iasi!”

Victor-Sebastian-Costache

Cladiri vechi, sobe din secolul trecut, saloane insalubre, dar si investitii dubioase! Sunt neregulile gasite de ministrul Sanatatii, dupa o vizita prin spitalele din Iasi. In cea mai grava situatie se afla Instititul de Psihiatrie Socola, unde nu exista nici macar iluminat stradal in incinta unitatii. Victor Costache, seful de la Sanatate, promite masuri dure acolo unde managerii au dat dovada de iresponsabilitate.

Victor Costache a vizitat cinci spitale din muncipiul Iasi si a fost insotit de seful Corpului de Control din Ministerul Sanatatii. Prima oprite a facut-o la spitalul de Pneumoftiziologie, acolo unde cladirea a ramas in urma cu lucrarile de modernizare. Iar conditiile in care sunt tratati pacientii lasa de dorit, spune ministrul Sanatatii.

„Am inceput cu vizita prin spitalul de Pneumoftiziologie, spre surprinderea tuturor, un spital relativ retras, care nu este foarte des vizitat de oficialitatile din domeniul sanitar din Romania, dar care este o reduta in lupta impotriva tuberculozei. Stiti foarte bine ca Romania este pe primul loc atat in incidenta, cat si in prevalenta acestei afectiuni, iar Spitalul de Pneumoftiziologie este centrul de referinta in Moldova. Lasa mult de dorit conditiile in care sunt primiti pacientii, cum stau in saloane. Am revazut cu emotie saloane in care nu s-a mai schimbat din timpul studentiei mele. E o perioada mare de timp in care nu s-a schimbat nimic acolo”, a declarat Victor Costache.

Si spitalul “Sf Spiridon” a fost vizitat de ministru, mai ales ca zilele trecute, pe numele managerului a fost depusa si o plangere la DNA privind achizia de aparatura medicala la tarif exagerat, comparativ cu pretul pietei.

„La Spiridon exista o lipsa de uniformitate in investitii, sunt unele cladiri au fost aduse la standarde europene, sunt unele zone in care mi-am regasit cu emotie anii studentiei. Un exemplu “bun” este Clinica 3 Medicala, unde timpul a ramas in loc, am revazut frumoasele sobe din secolul 18. Din pacate, si saloanele au ramas cam la fel. Este mult de lucru si acolo”, a completat ministrul Sanatatii.

Si Instititul de Psihiatrie Socola a fost vizitat de sefii de la Bucuresti. Si pe numele managerului unitatii medicale a fost depusa o plangere penala pentru frauda.

„Degeaba avem aparatura daca pacientii nu sunt primiti in conditii decente si daca medicii, asistentele si tot corpul medical si paramedical nu lucreaza in conditii demne. Am ajuns undeva in jurul orei 19 la spitalul Socola. Acolo este foarte mult de lucru, acolo nu putem da vina pe lipsa aparaturii, pe lipsa tehnicii, acolo e nevoie de niste investitii hoteliere decente, pentru a asigura conditii normale pacientilor de acolo, care nu s-au realizat. Nici macar pe axele rutiere nu exista lumini, vom vedea cum vom corecta acele probleme”, a adaugat Victor Costache.

Spitalul de Neurochirurgie si Institutul Regional de Oncologie au fost felicitate de ministrul Sanatatii pentru modul in care isi desfasoara intreaga activitate. Intrebat daca si-ar trata familia intr-o unitate medicala din Iasi, Victor Costache a evitat sa ofere un raspuns. In schimb, ministrul Padurilor, ieseanul Costel Alexe, a avut o pozitie ferma.

„Daca ar fi sa mergem la Pneumo, iti faci o cruce mare si ramai acasa”, a spus Costel Alexe.

Reprezentantii spitalelor vizitate de ministrul Sanatatii si seful Corpului de Control sustin ca investitiile in unitatile medicale s-au facut in functie de bugetele alocate de la Bucuresti.