Ministrul francez de finanțe spune că „decuplarea” economică de China este imposibilă

Ministrul de Finanțe al Franței a declarat astazi, în timpul unei vizite la Beijing, că întreruperea tuturor legăturilor economice cu China este „o iluzie”, întrucât unele țări occidentale pun la îndoială dependența lor fata de gigantul asiatic.

„Ne opunem total ideii de decuplare. Decuplarea este o iluzie”, a declarat ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire. „Nu există nicio posibilitate de a avea vreun fel de decuplare între economiile americane, europene și chineze”.

Le Maire a apărat totuși ambiția Franței de a deveni mai independentă economic în anumite sectoare. Dar, a adăugat el, conceptul de reducere a riscurilor, care a devenit un cuvânt de referință în Occident în ultimele luni, „nu înseamnă că statul chinez este un risc”.

„Reducerea riscurilor înseamnă că vrem să fim mai independenți… Nu vrem să realizăm, așa cum ne-am dat seama în timpul crizei Covid, că avem prea multă dependență de unele componente foarte specifice”, a adăugat el, citând microcipurile ca un exemplu.

Remarcile lui Le Maire vin în contextul în care unele țări occidentale încearcă să-și reducă dependența economică de China, în special Germania, care consideră țara asiatică drept partener comercial de top și o piață importantă pentru industria sa auto.

Statele Unite au susținut, de asemenea, reducerea riscului din partea Chinei, deși secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat în timpul unei vizite la Beijing la începutul acestei luni că o decuplare a economiilor SUA și Chinei ar fi „practic imposibilă”.

Între timp, China a atacat eforturile occidentale de a reduce riscul, premierul Li Qiang, luna trecută, numind conceptul o „propoziție falsă”.

Le Maire se află în China pentru discuții economice la nivel înalt și va călători luni în centrul tehnologic din sudul Shenzhen pentru a se întâlni cu lideri de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *