Ministrul de Externe din Ungaria susține ca tara lui poate cumpăra cantități mari de gaz doar din surse rusesti

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a fost marți invitatul emisiunii Mariei Bartiromo de la postul de televiziune de afaceri Fox News din New York, unde a vorbit despre faptul că Ungaria poate cumpăra doar cantități mari de gaze naturale rusești din cauza condițiile infrastructurale și geografice existente în Europa Centrală.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, șeful ministerului a fost întrebat pentru prima dată la emisiune despre călătoria sa la Moscova de luna trecută, răspuns la care a subliniat că Ungaria nu are litoral, deci fără mai multe dezvoltarea infrastructurii central-europene, se poate baza doar pe gazul care vine prin conducte.

Explicând situația actuală, el a subliniat că ar fi existat o altă variantă dacă americanii de la ExxonMobil și compania petrolieră austriacă OMV ar fi decis să exploateze rezervele de gaze naturale din Marea Neagră, dar proiectul a căzut în cele din urmă.

Din păcate, dacă vrem să cumpărăm o cantitate mare de gaz în Europa Centrală, Rusia este singura sursă ”, a spus el. El a reamintit apoi că anumite provocări tehnice și politice au apărut în ceea ce privește rutele de transport în vestul și nordul Europei, însă, aprovizionarea țării noastre este neîntreruptă prin conducta care trece prin Turcia, Bulgaria și Serbia, finalizată în urmă cu doi ani.

Prezentatoarea Maria Bartiromo a ținut atunci să știe dacă guvernul are un plan B, având în vedere că Rusia șantajează Europa cu aprovizionarea cu energie. Péter Szijjártó a răspuns: „ aceasta nu este o chestiune de planuri, vise sau iluzii, ci o chestiune de fizică și matematică ”.

Puteți țese vise, dar dacă nu există resurse alternative în regiune și nu există alte oportunități de infrastructură, atunci vă aflați în mod clar într-o poziție unilaterală neprotejată ”, a spus el.

În acest sens, el a subliniat în interviu că, capacitatea terminalelor GNL situate în jurul Ungariei nu este suficientă pentru a înlocui gazul natural rusesc, iar extracția zăcămintelor de gaze din România nu a început încă.