Ministrul de Externe al Ungariei: „Trebuie făcut totul pentru a evita un conflict direct NATO-Rusia!”

descărcare (3)

„Trebuie făcut totul pentru a evita un conflict armat direct între NATO și Rusia, întrucât o eventuală escaladare ar afecta cel mai mult zonele geografice cele mai apropiate, așa că accentul ar trebui să fie pus pe consolidarea păcii, ținând cont de apropierea iernii”, a spus ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, marți, la București.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, șeful ministerului, raportând la ședința consiliului ministrului de externe al NATO, a lăudat calmul manifestat de Varșovia după loviturile cu rachete din Polonia în urmă cu doar două săptămâni, despre care a exprimat în repetate rânduri grija lui.

Grație prezenței de spirit și comportamentului extrem de responsabil al liderilor polonezi, astăzi, la București, nu discutăm despre evoluțiile celui de-al Treilea Război Mondial”, a spus el.

Péter Szijjártó a avertizat apoi că atâta timp cât durează conflictul armat, există pericolul de escaladare, iar nu numai atacuri fizice specifice, ci și anumite declarații și decizii iresponsabile pot avea consecințe tragice. El a subliniat ca Ungaria este pe deplin conștientă de riscuri, motiv pentru care este extrem de interesată de pace.

Știm că posibila escaladare a războiului nu va afecta mai întâi țările aflate la sute sau mii de kilometri distanță, nu de cealaltă parte a oceanului, ci zonele cele mai apropiate din punct de vedere geografic ”, a spus el.

În acest sens, a salutat faptul că secretarul general al NATO a precizat că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu este parte la conflict și și-a exprimat speranța că va rămâne așa, pentru că, după cum a spus, totul trebuie făcut pentru a îmbunătăţi relaţia dintre NATO şi Rusia, in scopul evitarii unei coliziuni directe.