Ministrul de Externe al Marii Britanii, despre racheta căzută în Polonia: „Nu ne vom grăbi să tragem concluzii”

Marea Britanie nu se grăbește să tragă concluzii privind racheta care a explodat în Polonia până când nu vor exista detalii complete, a declarat miercuri ministrul de externe James Cleverly, deși a spus că incidentul a fost în cele din urmă un rezultat al agresiunii Rusiei față de Ucraina, potrivit Reuters.

Polonia și NATO au anunțat că racheta, care a ucis marți două persoane în apropiere de granița Poloniei cu Ucraina, a fost probabil o rachetă rătăcită trasă de apărarea aeriană a Ucrainei și nu un atac rusesc.

„Polonia va conduce ancheta pentru a stabili exact ce s-a întâmplat, iar Marea Britanie este pregătită să ofere orice asistență practică sau tehnică”, a declarat Cleverly în fața parlamentului.

„Între timp, nu ne vom grăbi să tragem concluzii. Răspunsul nostru va fi întotdeauna condus de fapte.”

Cleverly a spus că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut dreptate să spună că ceea ce s-a întâmplat în Polonia nu a fost vina Ucrainei, iar Rusia poartă responsabilitatea finală.

El a declarat că Marea Britanie va continua să sprijine dreptul Ucrainei de a se apăra și că atacurile aeriane „brutale” ale Rusiei de marți, în cadrul căreia a tras zeci de rachete asupra unor orașe din Ucraina, a fost o răzbunare pentru câștigurile Ucrainei pe câmpul de luptă.

„Singurul motiv pentru care rachetele zboară pe cerul european și explodează în satele europene este din cauza invaziei barbare a Rusiei în Ucraina”, a precizat Cleverly.

„Incidentul tragic din Polonia de aseară este, în cele din urmă, rezultatul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta este singurul motiv pentru care s-a întâmplat și nu s-ar fi întâmplat altfel”, a adăugat Cleverly.