Ministrul de externe al Belarusului a murit subit. Nu sunt cunoscute cauzele morții lui Vladimir Makei

vladimir-makei-belarus-640x400

Ministrul de externe al Belarusului, Vladimir Makei, a decedat, informează agenția de stat de la Minsk, Belta, sâmbătă după-amiază, citându-l pe secretarul de presă al Ministerului belarus de Externe, Anatoly Glaz. Nu sunt cunoscute cauzele morții ministrului în acest moment.

Informația a fost preluată și de Reuters și The Guardian, dar și de TASS, agenția de stat rusă.

Belarus este unul dintre principalii aliați ai Rusiei în războiul din Ucraina.

Ministrul de Externe participase la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – o alianță militară a mai multor state ex-sovietice- la Erevan, la începutul acestei săptămâni și urma să se întâlnească luni cu omologul rus Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și de protestele antiguvernamentale în masă din Belarus din 2020, Makei a fost unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și a criticat Rusia, scrie Reuters.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc poziția după începerea protestelor, susținând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului.

  • ”Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei”, a postat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram: „Condoleanțele oficiale vor fi publicate în curând”, a mai spus aceasta.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, și-a exprimat și el condoleanțele după moartea subită a ministrului belarus de externe, Vladimir Makei, relatează Reuters.

Însă liderul opoziției în exil Sviatlana Tsikhanouskaya, comentând moartea ministrului, l-a numit pe Makei un trădător al poporului belarus.

  • „În 2020, Makei a trădat poporul belarus și a susținut tirania. Acesta este modul în care poporul belarus își va aminti de el”, a declarat Tsikhanouskaya.