Ministrul Culturii, semnal de alarma fata de viitorul sediu al Operei Nationale Iasi

vlcsnap-2023-01-23-16h12m44s099

Prezent la Iasi in aceste zile, Lucian Romascanu, ministrul Culturii a tras un semnal de alarma fata de viitorul sediu al Operei. Acesta a mentionat ca din 8 proiecte majore pe care ministerul le poate finanta, 7 au pregatita documentatia si doar Iasul intarzie, tinand cont ca nu a ales terenul unde ar putea fi construita Opera.

„Constat că, din păcate, politica în Iaşi joacă un rol mai important decat ar trebui să joace cultura și suntem în situația în care din cele 8 proiecte pe care le putem finanța prin acest contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, 7 au trimis deja toată documentația și suntem în stadiul în care putem începe proiectarea. Singurul pentru care nu s-a făcut niciun fel de pas înainte este Opera Națională din Iași. Avem un director tanăr, implicat, dornic să facă treabă, avem o echipă foarte bună pe plan local, avem o echipă foarte bună la nivelul ministerului, dar nu putem face nimic dacă nu se iese din această confruntare fară noimă politică„, a spus Lucian Romascanu, ministrul Culturii.

Primarul Mihai Chirica a propus o solutie imposibila potrivit ministrului Culturii de a fi amenajat Cinematograful Trianon ca sediu al Operei. Ministrul a amintit că există terenul unde a funcţionat Şcoala „Vasile Pavelcu”, o parte fiind deja a Primariei Iasi, iar cealaltă parte, proprietatea unei companii private.

„Am solicitat Primăriei să ne transmită propunerile de terenuri unde ar putea fi construită Opera Națională din Iași. Din evaluarea colegilor mei de la Unitatea de Management al Proiectului, singurul care s-a dovedit a fi bun pentru a face ceea ce ne propunem este acel teren de vis-a-vis de Teatrul Național, unde este un liceu si unde este o bucată de teren, aparținand unei companii private care are înțeleg un sechestru„, a completat Lucian Romascanu.

La randul sau, senatorul Maricel Popa considera ca problema noului sediu al Operei din Iasi dar si al Filarmonicii este politizata.

Opera Națională este a ieșenilor. Nu este a niciunui partid și vreau să vă spun că din 2018 cand eram președinte la Consiliul Județean, am dat în jur de 4000 de metri de la Consiliul Județean la Primărie pentru a începe demersurile să reîntregească cei 10000-11000 de metri necesari pentru Operă...În 2018 am preluat clădirea de la Dieceza Catolică, cand am plecat de la Consiliul Județean în 2020 și v-am informat la ultima conferință de presă. Era procedura, era licitație cu proiectare și execuție și 8 milioane de euro în cont, lăsați în cont pentru Filarmonică, din păcate, știți foarte bine că au luat banii și s-au dus și au făcut drumuri„, a spus Maricel Popa, senator PSD Iasi.

Ministrul Romaşcanu este prezent de aseară în Iaşi. El a participat la spectacolul “Carmen” de Georges Bizet susţinut la Opera Iaşi, fiind însoţit de către Bogdan Cojocaru şi Maricel Popa. Maine, acesta va participa la manifestarile dedicate Zilei Unirii.