Ministrul apărării naționale, în vizită oficială de lucru la Iași

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a efectuat, în zilele de 13 și 14 mai, o vizită de informare în garnizoana Iași.

Vineri, 13 mai, la sediul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, echipa de comandă a prezentat ministrului apărării naționale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activități planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum și nivelul de dotare cu echipamente și tehnică militară.

Ministrul apărării naționale a apreciat activitatea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”- unitate care, în acest an, a împlinit  145 de ani de la înființare, și a reliefat importanța alocării unui procent mai mare din produsul intern brut pentru apărare, începând cu anul viitor, ceea ce va conduce la accelerarea modernizării Armata României și a programelor de înzestrare.

„Armata României desfășoară, în prezent, un program de modernizare profundă, care îi va asigura pentru multă vreme, de acum înainte, tehnologia și tehnica de luptă modernă de care are nevoie, în condițiile provocărilor de securitate care se manifestă în regiunea noastră. De anul viitor, vom avea un nivel sporit de alocare bugetară, care ne va permite să accelerăm cele mai importante dintre programele de achiziții. Dar cea mai importantă resursă a noastră este, fără nicio îndoială, resursa umană. Fără oameni suficienți, bine pregătiți, bine motivați, care să beneficieze de condiții decente atât la locul de muncă, precum și acasă, alături de familii, nu putem vorbi despre o strategie de modernizare realistă și eficientă.  Reiterez ceea ce am mai spus și în alte rânduri: performanța profesională trebuie motivată la nivelul celorlalte armate NATO. Avem nevoie de un sistem de salarizare decent pentru personalul militar și civil care încadrează structurile armatei noastre, de măsuri care să asigure pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Acestea nu sunt promisiuni de nivel politic, ci priorități majore ale mandatului meu de ministru,” a declarat ministrul Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul Apărării a mulțumit militarilor ieșeni pentru activitatea depusă în cadrul HUB-ului logistic de la Suceava. „Militari din subordinea brigăzii au sprijinit, încă de la început, activitatea Centrului logistic de stocare și distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistenței umanitare către Ucraina. Demonstrăm, prin acțiunile fiecăruia dintre noi, solidaritate față de poporul ucrainean târât în acest război crud și nedrept și sunt sigur că aici, la Iași, atât de aproape de Ucraina, emoția este mult mai intensă”, a spus ministrul apărării naționale.

 Programul zilei a inclus și o vizită în cazarma Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, unde ministrul apărării naționale a discutat activul de comandă al „Lupilor Negri” despre activitățile planificate în domeniul instruirii și misiunile de antrenament desfășurate recent, precum și despre exercițiile la care aceștia vor lua parte.

Sâmbătă, 14 mai, ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu echipa de conducere a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac”.

Vasile Dîncu a apreciat activitatea întregului colectiv al instituției în beneficiul cetățenilor  – militari și civili din întreaga zonă, respectiv din județele Iași, Suceava, Botoșani, Bacău și Neamț și a subliniat importanța proiectelor de modernizare a infrastructurii şi de dotare cu aparatură medicală performantă.

Ministrul apărării naționale a vizitat, tot sâmbătă, și ansamblul clădirilor care au aparținut Școlii Fiilor de Militari, prima instituție militară de învățământ de acest tip, complex aflat în incinta spitalului militar și inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași.

La finalul activităților, ministrul Vasile Dîncu a vizitat Cercul Militar și Muzeul Militar Iași, unde a fost informat cu privire la planurile dezvoltare și extindere a acestor instituții de cultură, printr-un proiect multianual încadrat tematic și arhitectural în ansamblul de clădiri istorice din Copou, proiect eligibil pentru finanțare prin fonduri europene.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!