Ministrul Agriculturii se așteaptă ca prețurile la pâine să crească în acest an din cauza costurilor mari de producție

Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, crede că pâinea o să se scumpească în acest an din cauza costurilor de producție mari, dar și cele de obținere a recoltei de grâu.

Potrivit acestuia, fermierii vor vinde grâul la un preț majorat pentru a-și putea acoperi cheltuielile și a cultiva în continuare terenurile agricole.

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă susținute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din Bistrița-Năsăud.