Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia

NDAmaGFzaD0xZTc3OTI4NGJjOTJiOGI0NzQ3NmExYmQxNzVhZTUwNg==.thumb

foto: profimedia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni, 4 aprilie 2022, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, cu ocazia vizitei pe care aceasta o efectuează la București, la invitația șefului diplomației române. 

Vizita omologului eston reprezintă expresia interesului comun pentru consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări, care s-au intensificat în mod semnificativ după deschiderea ambasadelor celor două state, la București, în 2015, și la Tallinn, în 2016, precum și pentru coordonarea apropiată în continuare la nivel regional și european. 

Totodată, din perspectiva cooperării în domeniul apărării a celor două state aflate pe Flancul Estic al NATO, vizita are o relevanță deosebită în contextul provocărilor de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și în continuarea reuniunii miniștrilor de externe ai Formatului București 9 (B9), care a avut loc la Bratislava, la 31 martie 2022 (https://www.mae.ro/node/58277).

În prima parte a zilei de 4 aprilie 2022, cei doi miniștri vor participa la o conferință organizată de think tank-ul New Strategy Center, cu tema ”Agresiunea Rusiei în Ucraina. Cum putem construi un Flanc Estic al NATO mai rezilient, de la Marea Baltică la Marea Neagră?”, la Cercul Militar Național. 

În a doua parte a zilei, consultările celor doi miniștri se vor axa pe discutarea modalităților de dezvoltare pe mai departe a relațiilor bilaterale, în special privind cooperarea economică și sectorială dintre cele două țări, în vederea explorării adecvate a potențialului existent. Agenda economică va fi abordată pe larg și în cadrul Forumului de afaceri bilateral, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, la data de 5 aprilie 2022, la care va participa o delegație de oameni de afaceri ce o însoțește pe șefa diplomației estone în vizita de la București.

Totodată, cei doi miniștri vor discuta aprofundat despre adaptarea Alianței Nord-Atlantice la noile realități de securitate, inclusiv în perspectiva adoptării viitorului Concept Strategic al NATO la Summitul de la Madrid din iunie.

Agenda de consultări va include, de asemenea, modalități de extindere a cooperării în formatele regionale importante la care participă cele două țări, respectiv Inițiativa celor Trei Mări și București 9.

În marja vizitei, cei doi miniștri vor inaugura o expoziție dedicată parcursului de 100 de ani de relații bilaterale, care va completa seria de evenimente organizate, atât în România, cât și în Estonia, în 2021, când s-au celebrat centenarul relațiilor bilaterale și 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.