Ministrul Afacerilor de Externe din Germania anunta ca o parte din cerealele ucrainene pot fi distribuite prin portul Constanta

ministerul afacerilor externe

Ministrul federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că sprijină propunerea Comisiei Europene de a numi un coordonator central reprezentat de UE, care va cumpăra cereale din Ucraina și va distribui rațional exporturile acesteia prin canalele logistice existente.

Oficialul german a facut aceasta declaratie după ce a vizitat portul românesc Constanța, care transbordează volume importante de materii prime agricole din Ucraina sub blocada porturilor maritime ucrainene.

„Ar trebui să ne gândim dacă să cumpărăm toate cerealele, pentru ca mai târziu să le putem distribui din punct de vedere logistic mult mai repede”, a spus ministrul german.

Baerbock a amintit că, din cauza blocadei ruse a porturilor ucrainene, Ucraina a acumulat 18 milioane de tone de produse agricole gata de export. După discuții în patru dintre Ucraina, ONU, Turcia și Federația Rusă, există speranță pentru deblocarea infrastructurii ucrainene de export în Marea Neagră, dar este totuși important să se caute rute alternative de cereale, de exemplu, prin Constanța.