Miniștrii Energiei din UE încearcă să stabilească cum va fi plafonat prețul gazelor

gaz

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană vor discuta azi despre plafonarea prețului la gaze naturale la nivelul întregului bloc, încercând să stabilească următoarele măsuri pentru a atenua efectele crizei energetice, deși este posibil să mai treacă câteva săptămâni până la luarea unei decizii finale, transmite Reuters.

Europa s-a străduit să controleze prețurile ridicate la energie după ce Rusia a redus livrările de gaz în urma invaziei sale în Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la gaze și a dus prețurile la energie electrică în Europa la niveluri record în august.

În lipsa unei propuneri juridice privind o plafonare a prețurilor, se așteaptă ca miniștrii reuniți la Luxemburg să dezbată principiile de funcționare a unei limitări a prețului gazului în UE, precum și posibilele dezavantaje.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a solicitat aprobarea țărilor membre UE pentru un proiect ce prevede limitarea prețurilor tranzacțiile din cadrul centrului olandez de transfer al gazelor naturale, care ar putea fi declanșată în cazul în care se înregistrează o creștere bruscă a prețurilor. Câteva zile mai târziu, liderii țărilor UE au solicitat „decizii concrete” din partea miniștrilor lor și a Bruxelles-ului cu privire la această idee.

Diplomații UE au declarat că discuțiile de azi Comisia Europeană ar urma să obțină undă verde pentru această propunere, însă unele țări au solicitat mai multe detalii privind modul de funcționare a plafonării prețurilor.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că nu este încă clar când va face Bruxelles-ul o propunere fermă privind plafonarea prețului. Orice propunere va trebui să fie negociată de țările UE, eventual în vederea aprobării ei în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei din noiembrie.

Contractul olandez de referință pentru gazul pe o lună anterioară s-a tranzacționat luni la un minim de 93,35 euro/MWh, cel mai scăzut nivel din iunie, deși este încă mult mai mare decât prețurile din 2021.