Ministerul Transporturilor semnează contractul cu Alstom pentru achiziţia celor 20 de trenuri electrice noi

După o perioada de 15 în care CFR n-a achiziționat niciun tren nou, Cătălin Drulă, ministrul demisionar al transporturilor, a anunțat că se vor cumpăra 20 de trenuri electrice. Ministerul Transporturilor prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) va semna cel târziu săptămâna viitoare contractul cu producătorul francez Alstom.

Sunt trenuri electrice Inter Regionale cu o capacitate de 352 de locuri, iar contractul poate fi suplimentat cu încă 17 rame. Livrarea primelelor unităţi este prevăzută să înceapă peste doi ani.

Cătălin Drulă: „Săptămâna aceasta, dacă nu săptămâna viitoare se încheie licitaţia pentru trenuri. Sunt 20 de trenuri noi, este un producător francez, Alstom, trenurile au o capacitate de 352 de locuri. Nu pot fi cumpărate de pe raft deci vor fi livrate în termen de doi ani. Sunt finanţate din fonduri europene, iar contractul poate fi suplimentat cu încă 17 rame noi. Eu susţin să facem asta, ca ţară, să luăm 37 de trenuri noi. Sunt ultra moderne şi merg cu 160km/h. Le cumpără şi companiile feroviare din Germania şi Italia.”

ARF a lansat pe 3 aprilie o licitaţie de 1,3 miliarde lei pentru 20 de rame electrice Inter-Regionale (RE-IR), care poate fi extinsă până la 3,7 miliarde lei.

Pe de altă parte, licitația pentru achiziția a 40 de trenuri electrice regionale (RE-R), cel mai mare contract de achiziție material rulant din România a fost anultă.

Trenuri noi cu alimentare mixtă, electrică – prin catenară şi cu baterii ar putea circula pe liniile neelectrificate, de exemplu cea dintre Gara de Nord şi Otopeni unde distanţa este redusă.

sursă text/foto: economedia