Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir în ambulatoriu

favipiravir

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir, care previne formele grave de Covid, în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală. Deși a fost inclus în protocolul tratării infecției coronavirus din aprilie, în România, nu a fost folosit niciodată.

În prezent, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și care permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă. Dacă acesta ar exista în ambulatoriu, pacienţii cu forme uşoare şi medii de boală nu ar mai ajunge în ATI .

„După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie.”, a declarat dr. Andrei BACIU, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, Favipiravirul este recomandat pentru pacienții cu forme ușoare și medii de infecție cu noul corornavirus în prima săptămână de boală. Presupune administrarea de pastile, spre deosebire de Remdesivir, care se administrează intravenos.

Într-o adresă către Ministerul Sănătății, Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital și ambulatoriu la recomadarea medicilor, numai cu prescrispție medicală. Medicamentul prezintă un risc de teratogenicitate și risc de afectare hepatică.

In India, țara de proveniență, Favipiravirul are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și conditionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare.