Ministerul Sănătății a solicitat activarea Mecanismului european de protecție civilă pentru achiziționarea de Tocilizumab, medicament folosit în tratarea COVID-19

ti

Ministerul Sănătății a solicitat în această dimineață Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament antiinflamator folosit în tratarea COVID-19. Practic, prin activarea Mecanismului european de protecție civilă, România speră să cumpere medicamentul de la alte țări, dacă acestea au stoc peste necesar, în condițiile în care producătorul a anunțat că nu mai poate face livrări în țara noastră până la finalul anului, din lipsă de stoc.

Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.


Prin activarea Mecanismului european de protecție civilă, România speră să cumpere medicamentul de la alte țări, dacă acestea au stoc peste necesar.

Ministerul Sănătății a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui medicament utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19, însă producătorul se află în imposibilitatea de a îl livra.

În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului 4 pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a solicitat șefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecție civilă.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Tocilizumabum direcțiilor de sănătate publică teritoariale. Este vorba despre 6.649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienți COVID-19 cu forme severe de boală.