Ministerul rus de Externe anunță că europenii vor trebui sa plătească un preț pentru independenta energetica a UE

criza gaze

Rusia este pregătită pentru o confruntare dură cu Uniunea Europeană în sectorul energetic, dacă va fi nevoie, a declarat Nikolai Kobrinets, directorul departamentului pentru cooperare paneuropeană din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Rusia rămâne un furnizor de încredere, un garant al securității energetice de clasă mondială. Apreciem această reputație, dar suntem pregătiți pentru o confruntare dură în sectorul energetic, dacă este necesar. Interviu Interfax.

El a subliniat că, potrivit Comisiei Europene, Rusia reprezintă aproximativ 45% din gazele importate din UE, 25% din petrol și 45% din cărbune, „deci Bruxelles nu poate să nu-și înțeleagă vulnerabilitatea”.

Judecând după declarațiile reprezentanților UE, Europa intenționează să devină independentă de sursele de energie din Rusia „cu orice preț”, iar acest preț „va trebui să fie plătit nu de vârful birocrației europene, ci de contribuabilii europeni obișnuiți”. el a adăugat.

Kobrinets a remarcat că planurile UE de a elimina treptat sursele de energie rusești includ dezvoltarea de proiecte de producție de hidrogen și dezvoltarea de surse alternative de energie, care vor necesita timp și investiții.

„Din punct de vedere pur economic, planurile nu sunt foarte raționale. Sunt turbulențe pe piețele energetice mondiale, dacă nu panică. Nu se știe până la ce nivel vor crește prețurile. Dar este deja clar că UE va avea să plătească preţuri exorbitante pentru gaz, petrol şi electricitate, dacă nu mai mult. E alegerea lor”, a spus el.