Ministerul Muncii a introdus 65 de noi ocupaţii în nomenclator, iar altele 62 au fost eliminate

ministrul_muncii_59702400

foto: romaniatv

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a emis vineri două ordine pentru actualizarea listei de ocupaţii din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), introducând 65 de noi ocupaţii în nomenclator şi eliminând alte 62.

45 au fost adăugate la cererea utilizatorilor, iar 20 ca urmare a preluării unor ocupaţii din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competenţelor, Calificărilor şi Ocupaţiilor, care se regăsesc în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

De asemenea, trei ocupaţii au fost mutate dintr-o grupă de bază în altă grupă de bază corespunzătoare şi alte două au fost redenumite conform cerinţelor actuale ale pieţei muncii.

Baristă, consilier de stat, degustător de cafea, specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetică se numără printre noile ocupații.

62 de ocupaţii care nu se mai practică vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor.

În ocupațiile eliminate se numără cele de telexist, şef vagon poştal, râşnitor smalţ, topitor in şi cânepă, confecţioner tuburi cinescop.