Ministerul Mediului: „Mai multe intrări fictive de material lemnos au fost constatate la un operator economic din Mălini, județul Suceava”. Prejudiciu de aproximativ 80.000 lei

306806200_418576860360915_2912155118698083260_n

Mai multe intrări fictive de material lemnos au fost constatate la un operator economic din Mălini, județul Suceava, în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Suceava și Inspectoratul Județean de Poliție Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în perioada iunie 2022 – septembrie 2022. Echipa de control a sancționat operatorul economic și a confiscat valoric materialele lemnoase în cauză, valoarea prejudiciului totalizând 79873 lei, a anunțat Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, a reieșit că în cazul a 16 de avize de însoțire a materialelor lemnoase, în baza cărora s-a tranzacționat un volum de aproape 500 mc, acestea nu au circulat fizic. Concluziile au reieșit în urma analizei transporturilor de materiale lemnoase efectuate de operatorul economic în cauză, corelată cu datele furnizate de aplicația SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi” și cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport utilizate la ”transportul” materialelor lemnoase.

„Controlul a evidențiat faptul că operatorul economic a expediat și transportat fictiv material lemnos atât din fondul forestier, unde desfășura activități de exploatări forestiere, cât și de la punctul de lucru, (locații situate în județul Bacău), către punctul de lucru din Mălini. La „transportul” materialelor lemnoase au fost utilizate autoturisme, fiind simulate traseele impuse de aplicația SUMAL 2.0. Fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0, aferente acestor avize, au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv și nu a încărcăturii efective, astfel nu au fost condițiile impuse de normele în vigoare, aspecte ce au sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic a acestor materiale lemnoase”, a precizat ministerul.

De asemenea, a fost recalculat stocul scriptic aferent punctului de lucru deținut de operatorul economic în comuna Mălini, prin diminuarea cu cantitățile aferente celor 23 de „transporturi” și a rezultat faptul că operatorul economic a deținut fără proveniență legală în depozitul societății cantitatea de 494,06 mc buștean rășinoase, foioase și tocătură.

La acțiunea de control au participat specialiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. – Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Serviciul SUMAL, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.T. nr. 3 Suceava și ai Unităților Administrativ Teritoriale din raza de activitate a entităților verificate.