Ministerul Dezvoltării a aprobat construirea blocurilor eficiente energetic în zona Gradinari – Metalurgie

FB_IMG_1670863570978

La finele săptămânii trecute Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat în mod oficial că a aprobat cererea Primăriei Municipiului Iași de finanțare prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR) a unui proiect de construire a unui ansamblu de locuințe pentru tineri în zona Grădinari – Metalurgie.

Proiectul „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tinerii aflați în situații de risc” vizează construirea a 10 tronsoane cu 188 de unități locative cu suprafață desfășurată totală de 14.317 metri pătrați. Valoarea investiției este de 55.959.766,94 lei, fără TVA.

La acestea se adaugă 45 de stații de încărcare electrică, cu o valoare de 5.538.037,50 lei, fără TVA.

Valoarea totală a proiectului este astfel de 61.497.804,44 lei, fără TVA, respectiv 73.182.387,28 lei, cu TVA, adică aproximativ 14,9 milioane de euro.

Investiția va fi finanțată prin PNRR – Componenta 10 „Fondul local”.

Clădirile vor fi eficiente din punct de vedere energetic și vor respecta conceptul nZEB (Nearly zero-emission building) privind imobilele al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Imobilele nZEB au o performanță energetică foarte ridicată, necesarul de energie provenind într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.

„Până acum am obținut prin PNRR o finanțare totală de circa 584 de milioane de lei, adică aproximativ 118 de milioane de euro, pentru transport public ecologic, dar și pentru proiecte de reabilitare termică și eficientizare energetică atât la unități de învățământ preuniversitar, cât și la blocuri de locuințe. Avem și alte proiecte depuse și vă vom ține la curent pe măsură ce acestea sunt aprobate și semnate.

Fondurile europene din PNRR sunt o oportunitate extraordinară pentru a îndeplini aceste obiective și mulțumesc Ministerului Dezvoltării și Guvernului României pentru susținerea comunității ieșene!”, a declarat primarul Mihai Chirica.