Ministerul Agriculturii intenționează să-i despăgubească pe fermieri

Guvernul ar putea plati despagubiri de seceta si de inundatii pentru culturile calamitate in acest an. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a mentionat ca pierderile fermierilor in anul 2023 au fost destul de mari si exista posibilitatea ca acestia sa fie compensati.

Fermierii care au suferit pierderi din cauza fenomenelor de seceta, inundatii si vijelii ar putea fi despagubiti. Conform raportarilor privind procesele-verbale incheiate pentru culturile calamitate, la nivel national 23.000 de hectare au fost afectate de seceta.

Ciprian Stegaru, Fermier:

„In primul rand as putea spune ca este o veste buna ca vin niste banuti in agricultura dar daca ne gandim tehnic de la declaratie politica pana la partea tehnica, a prinde niste banuti in buget si a-i distribui pe despagubiri de seceta spre satul romanesc, cred ca este o cale destul de lunga. Suntem bucurosi, ii asteptam, agricultura are nevoie de bani, satul romanesc are nevoie de bani numai ca de la declaratie politica pana la fapte este putina distanta.”

Fermierii spera ca Ministerul Agriculturii sa ii sprijine pentru a-si salva productiile.

Ion Notingăr, Fermier:

„Avand in vedere situatia economica prin care trec fermeirii romani, aceste despagubiri care deocamdata sunt la nivel declarativ dar poate se si materializeaza sunt de importanta foarte mare pentru toti fermierii din Romania, inclusiv atat pentru cei afectati de fenomenul de seceta, cat si pentru fermierii care au suferit datorita tranzitului cu produse din Ucraina si a importului cu cereale din Ucraina si seminte oleaginoase precum si datorita faptului ca in anul 2022, preturile la inputuri au fost foarte mari.”

Problemele fermierilor cu seceta continua si in aceasta toamna iar o mare parte din suprafetele semanate cu rapita au fost afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *