Militar iesean ucis in Irak, comemorat de MaPN

militar iesean

Sublocotenentul Bogdan Valerian Hâncu a căzut la datorie pe 27 aprilie 2006, în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Irak. În dimineața zilei de 27 aprilie patrula mixtă italiano-română pregătea o misiune de monitorizare a modului de acțiune a polițiștilor irakieni, instruiți de militarii aliați.

Bogdan Hâncu făcea parte dintr-o patrulă mixtă italiano-română, care efectua o misiune de monitorizare și antrenare a poliției irakiene. Patrula a fost atacată, în jurul orei 08.00, iar în urma exploziei unei mașini capcană mai mulți militari, printre care și cel român, și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți.

Sublocotenentul (p.m.) Bogdan Hâncu a ales să slujească patria ca și părinții săi. Toți colegii lui l-au cunoscut ca pe un camarad atent cu cei din jurul său, harnic și conștiincios, dar mai ales un militar destoinic. Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.