Milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în porturi. Turcia se oferă sa curețe Marea Meagra de mine

Oděsa,_přístav

Turcia și Rusia au ajuns la un acord preliminar privind reluarea livrărilor de produse agricole ucrainene din portul Odesa. Autoritățile ucrainene rămân sceptice față de pactul propus, relatează Bloomberg. 

Președintele ucrainean a adăugat că discută cu Marea Britanie și Turcia ideea ca marina unei țări terțe să garanteze fluxul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră controlată de Rusia.

Guvernul președintelui turc Recep Erdogan a oferit asistență militară pentru a curăța Marea Neagră de pe coasta Odessei și pentru a escorta navele cu cereale. Bloomberg relatează că autoritățile de la Kiev se tem că îndepărtarea minelor va permite armatei lui Putin să atace Odesa.

Turcia speră că sprijinul ONU pentru un acord Moscova-Ankara ar putea spulbera preocupările de securitate ale Ucrainei. Detaliile urmează să fie discutate în cadrul vizitei de miercuri a șefului Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în capitala Turciei.

„Putin spune că nu va folosi rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Acesta este același Putin care le-a spus cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina – cu câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a țării noastre. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele lui sunt goale – a scris șeful diplomației ucrainene Dmytro Kuleba pe Twitter.

Pe de altă parte, Volodymyr Zelensky a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în prezent nu pot părăsi 22-25 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene. Până în toamnă, ar putea fi deja 75 de milioane de tone.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, în principal pe mare. Blocada rusă a porturilor din Marea Neagră amenință prețurile mondiale la cereale și ar putea duce la penurie de alimente în multe țări din Africa și Orientul Mijlociu. Din cauza blocării porturilor din Marea Neagră de către Rusia, Ucraina nu poate exporta aproximativ 22 de milioane de tone de cereale depozitate în silozuri.