Mii de refugiați tranzitează Aeroportul Internațional din Iași

WhatsApp Image 2022-03-03 at 14.25.24

De la începerea războiului, mii de refugiați ucrainieni au trecut prin aeroportul Iași pentru a zbura către o destinație europeană. Unii sunt nevoiți să aștepte și câte 20 de ore până la îmbarcare. Obosiți și marcați de infernul prin care au trecut, aceștia sunt așteptați de autorități și de voluntari cu mâncare, apă și toate cele necesare, pentru a rezista.

Directorul Aeroportului din Iași, Romeo Vatra, susține că tot mai mulți cetățeni din Republica Moldova și Ucraina vin la Iași pentru a lua avionul către diverse destinații europene. În terminalul de pasageri au fost aduse scaune, iar din cauza aglomerației, refugiații au dormit serile trecute pe jos.

Romeo Vatră – director interimar Aeroportul Internațional Iași

„După cum se vede suntem aglomerați. Avem foarte mulți cetățeni din Azerbaijan, din Ucraina și Republica Moldova și încercăm și facem eforturi să le asigurăm toate condițiile pentru a se putea îmbarca în avioanele către destinațiile unde doresc să ajungă.”

Cel mai frecvent, refugiații ucraineni se îndreaptă spre Anglia, Irlanda, Italia și Germania. Aceștia își doresc un refugiu sigur și locuri de muncă stabile pentru a reuși să supraviețuiască.  

Romeo Vatră – director interimar Aeroport Iași

„În cursul zilei de astăzi, așteptăm un număr semnificativ de azeri. Sunt două trenuri care vor veni astăzi, în Iași. Unul cu 1.106 cetățeni azeri și unul cu 270 de cetățeni din Ucraina și Republica Moldova. Este pentru noi un efort, este dificil, dar avem sprijinul autorităților, avem sprijinul voluntarilor, care asigură traduceri, care aduc mâncare, aduc apă, tot ce este necesar, produse de igienă pentru a le asigura, condiții așa cum spuneam, bune.”

Majoritatea refugiaților ucraineni care trec granița în țara noastră sunt femei și copii. O dată cu trecerea frontierei, aceștia aduc cu ei povești din infernul ucrainean.

„Eu sunt din Ucraina, din orașul Ilvov. Acolo este încă în regulă, dar soțul a decis să plecăm în Madrid, în Spania. El a rămas acolo. Bărbații nu au voie să părăsească țara. El acolo ajută cu medicamente, cu livrarea de medicamente. Sunt foarte mulți refugiați rămași acasă, iar mulți ajută cu procurarea de hrană, de îmbrăcăminte . De asemenea, încearcă să-i ajute pe ceilalți să se cazeze din locurile afectate în locurile unde este mai liniște. Acum, suntem foarte speriați.” a povestit o refugiată.

Începând de ieri, Aeroportul Internațional din Iași, asigură transport gratuit, refugiaților care intră prin Vama Siret și au bilete de avion achiziționate.