Mii de pelerini pe „Drumul Crucii” de la Hadâmbu

WhatsApp Image 2021-09-14 at 11.45.46

In fiecare an, pe 14 septembrie Manastirea Hadambu imbraca straie de sarbatoare si se pregateste pentru praznuirea Inaltarii Sfintei Cruci. Astfel, zeci de credinciosi, obisnuiesc sa reconstituie drumul parcurs de Iisus Hristos catre muntele Golgota. În cadrul procesiunii, care incepe la poarta „Bucuria Crucii”, pelerinii se opresc în dreptul fiecărei troițe, unde se citește o sfanta evanghelie.

Astăzi, creștinii ortodocși au sărbătorit „Înălțarea Sfintei Cruci”, prilej prin care, Mănăstirea Hadambu a organizat, al șaptelea an consecutiv, procesiunea „Drumul Crucii”. Mii de oameni, din toate colțurile țării au fost prezenți la pelerinajul condus de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Mihaiescu.

Printre pelerinii care sunt prezenți an de an, se numără și familia Gheorghiță, care a venit din Vicovul de Sus, județul Suceava special pentru această procesiune.

Elena Gheorghiță – pelerin: „De foarte mulți ani venim, dar mai rar. De când părintele slujea, încă în bisericuța veche, si de atunci am prins un drag si o chemare aici.”

De asemenea, și imbracamintea este una specială, credincioșii alegand sa poarte straie tradiționale.

Elena Gheorghiță – pelerin: „Costumul popular la noi se poartă, mai ales în sarbatori. În sărbători se poarta foarte tare costumul popular,iar azi fiind zi de post nu suntem cu tupane roșii sau albe, mai mult in negru. Acum chiar ca am venit cu o bucurie la Manastirea Hadambu. Venim si cu suparari, si Maica Domnului ni le-a alinat. Anul trecut a fost pandemia si totusi am venit, am dormit in masina”.

Cele 14 troiţe simbolizează opririle Mântuitorului Hristos de la Pretoriu, până sus pe Golgota, unde a fost răstignit pentru întreaga omenire.

Programul liturgic a început ieri cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în jurul bisericii monument. Seara s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, iar la miezul nopţii s-a slujit Utrenia. Intreaga sarbatoare se va incheia in aceasta seara cu introducerea Icoanei Facatoare de minuni a Maicii Domnului in biserica-monument.