Mii de pelerini la hramul Manastirii Hadambu

manastirea hadambu

Credincioşii din toată ţara au participat duminică la hramul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către PS Părinte Episcop Antonie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Praznicul Naşterii Maicii Domnului a adunat la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi peste 1500 de pelerini din toată ţara. La orele dimineţii, în faţa aşezământului monastic a fost întâmpinat de către soborul slujitorilor şi de către credincioşi Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi. Ierarhul a ajuns la Mănăstirea Hadâmbu cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

După ce s-a închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară „Izvorul Tămăduirii” din incinta aşezării monahale. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, PS Părinte Antonie a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în Ortodoxie şi despre minunile pe care le-a săvârşit la Mănăstirea Hadâmbu odată cu venirea arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul aşezării monahale. Un cuvânt deosebit a fost rostit de către arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, care a îndemnat pelerinii să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru că Maica Domnului s-a născut pentru a-l aduce în lume pe Mântuitorul Hristos.

În acelaşi timp, părintele exarh a mulţumit arhimandritului Nicodim Gheorghiţă pentru că s-a nevoit în cele aproape trei decenii să întărească cinstirea Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu. La rândul său, părintele stareţ a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru grija pe care o arată permanent faţă de Mănăstirea Hadâmbu şi Preasfinţitului Părinte Antonie pentru că a slujit Sfânta Liturghie. Un gând de recunoştinţă a fost îndreptat către arhimandritul Nichifor Horia şi către preoţii care au întregit soborul.

Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă i-a oferit Preasfinţitului Antonie un veşmânt arhieresc, brodat în atelierul de croitorie al Mănăstirii Galata din Iaşi. Timp de mai multe ceasuri, oamenii au aşteptat cu răbdare şi evlavie să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La final, cei prezenţi au participat la o agapă frăţească. Programul liturgic dedicat hramului s-a încheiat la orele serii, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost introdusă în biserica monument.

Text si foto: www.manastirea-hadambu.ro