Mii de euro cheltuiti pentru a tine la distanta ciorile

panselute

Ciorile au devenit inamicul principal al florilor din Iasi. In fiecare toamna autoritatile se lupta sa alunge pasarile care ciugulesc radacinile in cautare de hrana. Acestea produc pagube insemnate, iar ca sa le protejeze specialistii au acoperit panselutele cu plase. Trecatorii nu inteleg eficienta acestei metode.

Autoritatile din Iasi cheltuie in fiecare toamna in jur de 10.000 de euro din cauza ciorilor prezente in numar mare deasupra orasului. Pentru ca acestea distrug plantele s-a luat decizia de acoperire a florilor cu plase pentru a tine pasarile la distanta.

Laurentiu Ivan, director SC. Servicii Publice Iasi: „Am umblat cumva la efect pentru ca cioara este principala problema. Daca nu exista solutii pentru a o indearta, atunci umblam la efect pentur a nu ne bate joc de munca noastra si banii contribuabililor. Problema o avem de aproximativ 3 ani, cand a explodat efectiv numarul acestor pasari”.

Sincer va spun, ciroi nu am vazut pe aici. Eu locuiesc in cartie, nu prea am vazut. Ciori sunt pe Copou, in rest nu prea am mai vazut”, a spus un ieșean.

Anul acesta au fost plantate in mai multe zone din oras peste 280.000 de panselute. Fiecare floare distrusa inseamna o pierdere de aproape 2 lei.

Laurentiu Ivan, director SC. Servicii Publice Iasi: „Plante bianuale, am plantat aproximativ 280.000 in acest an. Dar trebuie sa tinem cont ca sub aceste plante am mai plantat 250.000 bulbi de lalele care si ei sunt scosi din pamant de catre ciori”.

Plantele  sunt crescute in serele Serviciilor Publice din Iasi, sunt plantate in pamant cu ghiveci pana se inradacineaza fiind rezistente si pe timp de iarna. Numai pentru cele plantate in ultima luna s-au cheltuit, din bugetul local, peste 100.000 de euro.