Mihai Chirica va depune un proiect de lege pentru interzicerea inmatricularii masinilor sub norma Euro 4

foto_TRAFIC

Primarul Iasului, Mihai Chirica a anuntat astazi, intr-o coferinta de presa ca va depune un proiect de lege privind interzicerea inmatricularii in Romania a vehiculelor sub norma de poluare Euro 4. Proiectul va fi inaintat Guvernului si Ministerului Mediului, pentru aprobare.

Mihai Chirica, primar municipiul Iasi: „Proiect de lege privind interzicerea inmatricularii in Romania a vehiculelor sub norma de poluare Euro 4. Practic de la data adoptarii acestei legi, nici un vehicul care are o norma de poluare sub Euro 4 nu mai poate fi inmatriculata in Romania. Toate celelelalte care au fost inmatriculate pana la data aparitiei acestei legi, raman si fac parte din Parcul National al Romaniei„.

Interdictia nu se aplica utilajelor, echipamentelor cu autopropulsie si vehiculelor utilizate de institutiile de interventie si aparare. Acest proiect vizeaza cresterea calitatii aerului in Romania.

Mihai Chirica, primar municipiul Iasi: „Vehicule intre 0 si 5 ani, reprezinta 8%, vehicule intre 6 si 10 ani, reprezinta 12%, vehicule mai vechi de 10 ani, reprezinta peste 80%, iar mai vechi de 15 ani, reprezinta aproximativ 70%. Vehicule care sunt sub norma Euro 4 sunt peste 70% in tara astazi si noi ne plangem ca ni s-a dublat numarul de boli cronice respiratorii in Romania in ultimii 3 ani de zile, de la 1.100.000 de pacientii am ajuns la 2.150.000 de pacienti inregistrati de CNAS la nivel judetean in momentul de fata„.

Primarul Iasului, Mihai Chirica va propune proiectul luni, la Ministerul Mediului si va cere si implicarea activa a Agentiei de Protectie a Mediului, pentru cresterea calitatii aerului in Romania.