Mihai Chirica intervine în scandalul momentului: ”I s-a pus pistolul la cap lui Colțescu. Nu a fost rasist!”

Mihai_Chirica

Mihai Chirica intervine în scandalul momentului, legat de acuzele de rasism la adresa arbitrului român, Sebastian Colțescu.

”Și eu sunt român, și eu cunosc limba română, și eu știu să fac o clasificare a culorilor, indiferent dacă aceste culori se referă la culoarea ochilor, a părului, a pielii sau a hainelor cu care sunt îmbrăcat. Dar mi se pare o lipsă de solidaritate națională pentru o greșeală a unui român într-un spațiu internațional. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă orice altă nație ar fi pățit la fel cu un arbitru al său. Ar fi apărut o declarație a Ministerului de Externe, ar fi fost poate și o intervenție a Academiei Române, a Institutului de Lingvistică și ar fi spus lucrurile pe care eu așa le-am înțeles. Dacă în acel grup de oameni ar fi fost șapte persoane de culoare și un alb și arbitrul trebuia să indice persoana de culoare albă, care trebuia sancționată de arbitrul de centru, cum ar fi fost? Se ducea și îl legitima? Vă rugăm să prezentați buletinul, să vedem seria, copia de pe buletin. Stați acolo, așteptați… A indicat într-o manieră rațională, fără să jignească, unul dintre atributele pe care le avea această persoană. Nu îl declasifică. Dar era modalitatea de identificare.

Primarul Iașului spune că nu s-ar fi simțit jignit dacă s-ar fi aflat într-o astfel de postură.

Eu nu m-aș fi simțit jignit dacă îmi spunea ”albul ăla”. Eu sunt albul ăla. Să nu fi spus gălbejitul ăla sau palidul ăla sau amărâtul ăla. Mă identifica vizual cu cel mai reprezentativ atribut vizual, culoarea pielii. Nu e o jignire. De ce a trebuit ca noi să suportăm să fie jignit un român într-o asemenea manieră, fără drept la replică? I s-a pus pistolul la cap și s-a tras în el. Nu e bine, nu e corect, nu e demn pentru noi să lăsăm un compatriot să zacă pe jos pe stradă și noi să nu ne uităm la dânsul, să-l întrebăm ce are. M-am simțit și eu implicat cel puțin emoțional în această chestiune. Nu a făcut apel la nicio manifestare rasistă. Pur și simplu a fost o observație vizuală asupra culorii pielii acelui cetățean din acel grup. Și atât, mai ales că nu s-a întâmplat la un pahar de bere, ci într-o competiție sportivă în care decizia trebuia luată într-o secundă. Mie nu mi-e frică să adopt aceste teme doar de dragul Politically Correct. Politically Correct înseamnă să ai demnitatea de a spune corect atunci când țara ta este jignită. Românul tău, țara ta. Politically Correct este să ieși și să spui că nu sunt de acord să fie tăvălit un om în această manieră și tratat la nivel internațional ca un terorist. Nu este corect pentru noi românii să avem această atitudine”, a spus Mihai Chirica, în cadrul unei conferințe de presă.