Mihai Chirica îi îndatorează pe ieșeni cu alte 30 milioane de euro pentru încălzirea orașului
In plina crestere a pretului gazelor naturale, Mihai Chirica si-a amintit ca se apropie sezonul rece iar sistemul centralizat de incalzire trebuie sa functioneze pana va fi preluat de un alt operator.
Mihai Chirica îi îndatorează pe ieșeni cu alte 30 milioane de euro pentru încălzirea orașului
De pe o zi pe alta, primarul i-a convocat pe consilierii locali sa aprobe un imprumut de aproape 30 milioane de euro pentru achizitia de combustibil necesar asigurarii incalzirii si apei calde, pentru 20.000 de apartamente, 171 agenţi economici si 138 de instituţii publice.
Primarul Iasului a mutat presiunea pe consilieri invocandu-le faptul ca alta solutie nu exista.
“Spre deosebire de alte orașe, sistemul de termoficare din Municipiul Iași este operațional, dar nu poate funcționa fără gazele naturale pe care le vom cumpăra din acest împrumut din care vom cheltui decât sumele strict necesare. Am speranța că, dincolo de interesele politice, membrii Consiliului Local vor înțelege corect situația și că vor lua decizia rațională de a aproba acest împrumut, în lipsa căruia preșcolarii, elevii, pacienții și familiile de ieșeni vor petrece iarna în frig!”, a avertizat primarul Mihai Chirica.
Si anul trecut Primăria Municipiului Iași a împrumutat 200.000.000 de lei pentru asigurarea energiei termice.
“Suma menționată nu a fost însă și cheltuită în totalitate, o sumă de circa 65.000.000 rămânând neconsumată, deci anulată din contractul de împrumut”, a precizat Primaria.
Termoficarea, gaura din bugetul Iasului
În fiecare an, primarul decide de capul sau modalitatea in care va fi incalzit orasul. In 2022, a achiziționat carbune la suprapret, la pretul de 470 de euro pe tona, la care s-au mai adaugat 10% pentru depozitarea sa in portul Constanța. Deși nu consumase cărbunele cumpărat, a fost semnat un nou contract de suplimentare a cantitatii. Heirupismul primarului a costat Iașul 70 milioane de euro, carbune, transport, taxe, certificate CO2.
“Primarul a mizat pe prețul energiei pe bursa, pentru a vinde megawați și pentru a încălzi doar 20% din locuințele din Iași plus circa 100 de clădiri administrative, dintre care 50 sunt școli și licee. A cumpărat cărbunele abia în toamna anului trecut, la un preț exorbitant: 400 de dolari/tonă, la care se adaugă 10% costuri de transport și taxe. O tonă de cărbune se putea lua din timp (iarnă-primăvară) cu 70 de dolari. Pierderile sunt colosale: cazanele de la CET II Holboca n-au funcționat și nu s-a putut produce energie electrică, pentru a fi vândută în sistemul național, prețul pe bursă a scăzut din ianuarie-februarie la 300-400 de lei/MWH, calculele de rentabilitate fiind făcute la 825 lei/MWH. Nimic n-a mers. Cărbunele este și-acum în stoc, iar o altă parte stă depozitat în Portul Constanța într-un litigiu de zeci de milioane de euro. Să rezumăm: Primăria a cheltuit pe producția de agent termic 235 milioane de lei din octombrie 2022 până în aprilie 2023 și a avut încasări totale de 130 milioane de lei din energia vândută”, amintea anul trecut Reporter de Iasi.
CITESTE SI: CET II Holboca va fi retehnologizată
Brambureala CET Holboca
Primaria stie de cativa ani ca trebuie sa inchida CET Holboca in 2025 dupa ce arderea carbunelui a fost interzisa. Anul trecut, consilierii locali au aprobat un proiect de echipare a centralei cu panouri fotovoltaice. Se vorbea la un moment dat ca fondurile de 10 milioane de euro necesare vor proveni din surse nerambursabile.
In acest an, Primaria Iași a anuntat ca depune, pe ultima sută de metri, un proiect pentru conversia CET II Holboca dupa ce municipalitatea a semnat contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate în vederea renunțării la actualul combustibil, huilă energetică pentru gaze naturale.
Tot in acest an, Chimcomplex Borzesti, combinatul controlat de omul de afaceri iesean Stefan Vuza a anuntat ca a depus o oferta pentru concesionarea sistemului de termoficare iesean si doreste constructia unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență la Holboca. Centrala va produce energie electrică și termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al orașului la un cost foarte mic, aproape de zero.
S-au ratat banii din PNRR pentru investiții în cogenerarea de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate
In 2022, 9 companii și primării au depus proiecte pentru a primi bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a investi în producții combinate (cogenerare) de energie termică și energie electrică pe gaz flexibile și de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate. Printre acestea s-au aflat municipiile Constanta, Timisoara sau Arad. La Iasi s-a dormit in timp ce la Constanta s-a semnat un contract in valoare de 700 milioane de lei pentru un nou CET.
In acest an, Primăria Iași a depus un proiect la Ministerul Energiei pentru modernizarea centralei de termoficare din Tudor. Proiectul presupune crearea de energie termică și electrică în cogenerare, prin utilizarea gazului natural în amestec cu surse regenerabile.
Studiul de fezabilitate a recomandat ca soluție optimă pentru CET I o instalație de cogenerare de înaltă eficiență bazată pe 6 motoare cu ardere internă pe gaz, flexibile, care să satisfacă condițiile tehnice și de finanțare impuse și care să asigure, în primul an de operare (2028) peste 40% din energia termică necesară în sistem.
Urmareste stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook!