Mihai Chirica: „Domnule ministru, lăsați «cucurile» și apucați-vă de treabă!”

Mihai_Chirica

Având în vedere afirmațiile emise astăzi de președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, cu privire la licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului Iași – varianta Sud, Primăria Municipiului Iași o face o serie de precizări.

Conform legislației în vigoare, instituția responsabilă pentru realizarea șoselelor de centură este Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA. Astfel, și întârzierea licitației este responsabilitatea instituțiilor menționate. Similar, municipalitatea este responsabilă de o serie de investiții în modernizarea infrastructurii din oraș, de exemplu șoseaua Nicolina, Splai Bahlui – Mal Drept, bulevardul Primăverii, aleea Tudor Neculai etc.

Pentru demararea lucrărilor efective la acest obiectiv extrem de important pentru oraș, municipalitatea s-a angajat de peste 10 ani să susțină demersurile fostei Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Spre știința domnului Maricel Popa, Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat hotărârile 267 din 29 mai 2009 și 349 din 30 iulie 2009 privind transmiterea în administrarea Ministerului Transporturilor – CNADNR a sectoarelor de drum aflate pe traseul șoselei de centură – varianta Sud.

Și acum, la mai bine de 10 ani de la predarea sectoarelor de drum, Primăria Municipiului Iași reiterează angajamentele asumate atunci. Cu toate acestea, nu putem să nu observăm tergiversarea de către instituțiile abilitate, prin tot felul de tertipuri birocratice și adrese inutile, a materializării acestui proiect atât de important pentru municipiul Iași, după cum nu putem uita că în ultimii trei ani nu s-a făcut nimic în acest sens!

În realitate, această tragere de timp are o singură semnificație: Ministerul Transporturilor dovedește că nu știe, nu vrea și nici nu poate duce la bun sfârșit acest proiect! Din păcate, aceasta pare să fi și situația unui alt proiect vital pentru Iași și pentru întreaga regiune, Spitalul Regional de Urgență, în cazul căruia, deși municipalitatea a făcut toate demersurile necesare, Guvernul se dovedește incapabil să le continue.

„Timp de trei ani s-a dormit la Ministerul Transporturilor și acum s-au trezit din somn, mai ales că se apropie campania electorală! Și suntem ca în bancurile de la Radio Erevan: deși am făcut toate eforturile care au ținut de noi, tot noi suntem acuzați că punem în pericol realizarea șoselei de centură. Domnul Maricel Popa s-a trezit și el vorbind și ne întreabă pe noi dacă mai sunt valabile hotărârile de Consiliu Local din 2009, ca și cum acestea ar fi putut dispărea de la sine… Cu siguranță dacă situația ar fi stat altfel, ar fi fost obligația noastră să anunțăm Ministerul Transporturilor de schimbări. Iar dacă domnul consilier județean tot vorbește de relocarea utilităților, știe care sunt acestea, unde trebuie relocate și care sunt costurile?! Oare domnul Maricel Popa înțelege că ar fi absurd ca municipalitatea să demareze aceste lucrări, când nu știm sigur că măcar licitația va fi dusă la bun sfârșit?!  Domnule ministru, lăsați «cucurile» și apucați-vă de treabă! Iar dacă nu știți, nu vreți și nu puteți, asumați-vă eșecul acestui proiect, plecați acasă și lăsați niște profesioniști să se ocupe de el!”, a declarat primarul Mihai Chirica.