Mihai Chirica despre Viktor Orbán: „A venit să urineze, marcându-și teritoriul, ca un câine în călduri”

foto_Mihai_Chirica

Eu cred că „palma” pe care am primit-o de la premierul Ungariei Viktor Orbán ar trebui să ne trezească!

Astăzi este ziua imnului nostru național “Deșteaptă-te, române!”. Tot astăzi ar fi trebuit să vorbim despre respectul pentru România și pentru români.

Dar astăzi vorbim despre mojicia unui demnitar străin care a venit să urineze, marcându-și teritoriul, ca un câine în călduri. Și unde? În Transilvania. Și când? Acum, când Europa este răvășită de o altă “cizmă” dictatorială, Putin.

Oare ce ar trebui să facem? Oare maghiarul de rând, cel care vrea liniște și prosperitate, este de-acord cu Orbán?

Eu cred că nu! Eu cred că Orbán este un om prea plin de sine și prea puțin educat, căruia i-au crescut coarne de la atâtea mângâieri ale unor lideri politici europeni și care acum își “marchează” teritorii după teritorii și la noi, și față de UE și față de NATO.

Dar pe noi ne doare de noi, sau așa ar trebui să fie.

Să testăm dacă “Deșteaptă-te, române!” este imnul nostru național (sărbătorit astăzi) sau doar un cântec?

Să ne întrebam pe cine deranjează simbolurile naționale și de ce au fost scoase din obiceiurile noastre cotidiene?

De ce nu le promovăm? De ce trecem indiferenți (chiar ignoranți) atunci când alții își promovează simboluri străine de țară, aici la noi, printre mormintele eroilor noștri?

Ce ar trebui să facem? Să ne luăm de cap cu maghiarii din țară sau de oriunde? Să ne batem cu ei prin stațiunile turistice, ca alții ?Greșit, complet greșit. Asta vor cei care nu ne iubesc, asta doresc dușmanii noștri.

Trebuie să reacționăm diplomatic și apoi să reflectăm la o întrebare. De ce România a ajuns aici și ce este de făcut mai departe?

Eu, ca român care-mi iubesc țara și îi iubesc pe toți cei care vor să trăiască alături de noi, nu pot decât să-i transmit domnului Viktor Orbán un lucru simplu: să vă fie rușine!