Mihai Chirica despre incurajarea iesenilor sa foloseasca transportul public in comun: „Asta se face prin politici publice la nivel national!”

Iesenii prefera sa foloseasca in continuare masinile personale decat sa astepte minute bune in statii mijloacele de transport in comun. Acestea oricum sunt arhipline in orele de varf iar multi se lasa pagubasi decat sa se inghesuie in autobuzele sau tramvaiele CTP.

Intr-o conferinta de presa, Mihai Chirica a comentat faptul ca iesenii vor folosi mai mult transportul public daca Guvernul ii va arde mai mult la buzunare pe proprietarii de masini.

„Este o chestiune de timp pentru ca obisnuinta este cea de-a doua natura. Toti suntem absolut convinsi ca trebuie sa renuntam la motorul pe combustibil fosil ca polueaza, ca este foarte bine sa faci cat mai multi pasi, ca este bine sa folosesti pe cat de bine bicicleta dar toate astea sa se intample celorlalti. Eu cand trebuie sa ma duc sa iau paine si sa duc gunoiul ma sui intr-un BMW care are 3,5 litri este foarte comod…Ma refeream la motivele neutilizarii. Traficul se aglomereaza in primul rand din comoditatea si confortul pe care l-a creat utilizarea exagerata a vehiculului proprietate personala. Competitia tramvai/autobuz – masina privata este una care nu este favorabila mijlocului de transport in comun. Calea de rulare chiar daca este interzisa este aglomerata in permanenta cu multe masini si ar trebui sa fie eliberata in mod automat pentru trecerea tramvaiului pe dansa, caci asa spune regulamentul rutier. Mai sunt multe elemente legata de conduita in trafic. Asta se face prin politici publice la nivel national. Am spus si o repet: impozitarea progresiva a celor care au 2-3 masini, impozitare nu dupa capacitatea motorului ci dupa nivelul de poluare, impozitarea in functie de vechime si scoaterea din uz a vehiculelor este calea prin care putem sa avem un transport public fluent…Avem de transportat 60.000 studenti care vin in municipiul Iasi si 56.000 de elevi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *