Mihai Chirica a scapat de acuzatiile din Dosarul Skoda dupa ce faptele s-au prescris

Mihai_Chirica

Primarul Iasului poate rasufla usurat dupa ce Judecatoria Barlad a decis incetarea procesului penal in urma prescriptiei raspunderii penale pentru acuzatia de abuz in serviciu. In acelasi dosar mai erau implicati fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita, directorul executiv al Primariei, Dumitru Tomorug cat si fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu.

În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. rap.la art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen., încetează procesul penal faţă de inculpaţii: – CHIRICA MIHAI, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – FLORESCU DOINA, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – NICHITA GHEORGHE, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – TOMORUG PETRU-DUMITRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, ca urmare a faptului că acţiunea penală pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

2.În temeiul art.397 Cod proc. penală, ia act că persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială- Mun. Iaşi, cu sediul în Mun. Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 11, jud. Iaşi, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. 3.În temeiul art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 16.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei”, se mentioneaza in decizia instanței.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu in ianuarie 2021.

”Am aflat din mass-media de faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publică trebuie să știe că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa șase ani, constatând că nu există fapte de corupție in competența sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie. Așa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede. Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate!”, spunea atunci Mihai Chirica.

În rechizitoriul întocmit, procurorul a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani; prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public.