Mierea de salcâm nu poate fi înlocuită cu cea de rapiță

Exista nenumarate voci care spun ca mierea de salcam este de fapt miere din rapita. Apicultorii demonteaza aceasta teorie fiindca cele doua produse au proprietati diferite. Intr-adevar, exista si anumiti inlocuitori sintetici care pot induce in eroare cumparatorul care prefera mierea de salcam.

Cu toate acestea, pretul si gustul sunt principalele elemente de care se poate tine cont atunci cand cumparam miere de albine.

Mierea de salcam este mai scumpa si are un alt gust fata de cea de rapita sau de tei. Este unul dintre cele mai sanatoase alimente insa cumparatorii trebuie sa aiba grija in momentul in care aleg sa cumpere mierea din magazine.

Mierea de salcâm nu poate fi înlocuită cu cea de rapiță

Sebastian Tataru, apicultor: „Mierea, in continutul ei, are un procent de glucoza si un procent de fructoza. Procentul de gluzcoza din mierea de salcam este inferior procentului de fructoza. Asta inseamna ca zahariseste sau cristalizeaza mult mai greu. Poate sa atinga si doi ani de zile pana ce se cristalizeaza. In schimb, mierea de rapita este prima miere care are un procent de glucoza. Pentru ca le mai avem pe celelalte: poliflora, dar este prima ca rapiditate”.

De ani de zile, in magazinele din Romania se comercializeaza miere de albine adusa din China, care se vinde la preturi de nimic.

Sebastian Tataru, apicultor: „Falsificarea mierii de salcam se face. Foarte multe tipuri de miere sunt aduse din China. Un borcan corect, pe piata, de miere de salcam atinge undeva valoarea de 40 lei„.

Cei care vor sa vada daca mierea pe care o cumpara este cu adevarat naturala o pot trimite la un laborator din Bucuresti care efectueaza astfel de teste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *