Metodă nouă de tratament pentru bătăile neregulate ale inimii

ablatie

foto: cardioportal

Fibrilația atrială netratată duce la accident vascular cerebral. În programul național de cardio este introdusă o metodă nouă de tratament, ablația. Aceasta este gratuită dacă o recomandă cardiologul. În Romania, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel național sunt provocate de boli cardiovasculare, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății.

La Iași există singurul medic din zona Moldovei care folosește metoda de ablație pentru bataile neregulate ale inimii. Casa Națională de Asigurări de sănătate da 20.000 de lei pentru fiecare pacient cu astfel de probleme.

„Această aritmie continuă să aibă impact major și să fie principalul determinant în accidentul vacular cerebral, în insuficiența cardiacă și mortalitatea cardiovasculară. Știut fiind faptul că fibrilația atrială determină mortalitate în special la femeie prin accidentul vascular cerebral.”, spune dr. Mihaela Grecu, medic primar la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași.

Ablația cu cateter este o metodă modernă care tratează fibrilația atrială și este disponibilă gratuit în România prin Programul Național de Boli Cardiovasculare. Spitalele incluse în program se găsesc în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova și București.

„Avem însă și dezavantajul faptului că fiind puțini medici, în centrul acesta sunt singurul medic care lucrează deocamdată acest tip de intervenție, avem liste mari de așteptare care se întind pe un an și jumătate dar pacienții nu trebuie să fie descurajați pentru că noi și prioritizăm în funcție de simptomatologie, adică un pacient care are simptome severe respectiv fibrilație atrială zilnic sau săptămânal, și cu toleranță proastă, vom încerca vom încerca să îl preluăm mai devreme.”, declară dr. Mihaela Grecu.

România are cea mai mare mortalitate prin accident vascular cerebral (AVC), mai exact 4 români mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Fibrilația atrială este cea mai des întâlnită tulburare de ritm cardiac, și un factor care crește riscul de producere a unui AVC. Numărul mare de bolnavi diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară, plasează România pe locul 4 în Europa.