Meșteșuguri și produse locale la Târgul din Miroslava

În acest week-end, Primăria Comunei Miroslava, în parteneriat cu două asociații culturale, a organizat o serie de manifestări dedicate promovării tradițiilor locale și produselor autentice, în cadrul Târgului Producătorilor Locali și al atelierelor meșteșugărești desfășurate în curtea Căminului Cultural Miroslava.

Evenimentul a facut parte dintr-un proiect cultural de amploare intitulat Galeria de artă tradițională, care a reunit patru GAL-uri din România și unul din Republica Moldova. Scopul inițiativei a fost de a readuce în prim-plan valorile meșteșugurilor autentice și de a le transmite mai departe, din generație în generație. Atmosfera din Miroslava a fost una de sărbătoare, iar participanții s-au bucurat atât de experiențele educative, cât și de posibilitatea de a achiziționa produse bio și artizanale.

Marius Pârciu – Purt. Cuv. Comuna Miroslava: ,,Bineînțeles trebuie să punem accentul inclusiv pe ceea ce înseamnă tradiții vii, adică atât sculptură, pictură, dar și acea legatura intre mesteri si tinerele generatii. Cei care doresc sa-si achizitioneze produse de calitate, bio, sunt asteptati tot aici, la Miroslava, în curtea căminului cultural Miroslava.”

Tradițiile prind contur și prin implicarea comunității. Managerii proiectelor culturale spun că interesul copiilor și a părinților este o surpriză plăcută, mai ales într-o perioada în care astfel de ocupații par uitate.

Irina Nenerică – Manager Gal Stejarii Argintii: ,,Da, e fascinant și asteptăm câți mai mulți copii, fiindcă ne-am gândit că aceste meșteșuguri care din generație în generație nu prea s-au mai transmis, spunea o mămică mai devreme că nici măcăr ustensile nu are la bunici și și-ar dori să facă. Și am avut copii care au participat la atelier de dimineață și părinții au zis că vor și ei și au croșetat, iar o doamnă a croșetat pentru prima data în viață și a făcut un lucru foarte frumos”.

Activitățile creative i-au atras nu doar pe cei mici, ci și pe cei mari, învațând să aprecieze obiectele lucrate manual și sensul profund al tradițiilor.

VOX 1

-,,Ești foarte concentrată, ce faci tu acolo?-Un elefant.
-Colorezi?
-Da
-E mai frumos așa colorat?
-Da
-Ai mai colorat, te pricepi?
-Da.
-Esti pasionată?
-Nu stiu neapărat.
-Cum de v-ați gândit să o aduceti la un atelier de acesta.
-Am iesit la plimbare, stiam de târg, am venit a vedem ce se intamplă. Cand a vazut elefanti, e foarte pasionată, și de picture, de asemenea, ca pictam impreuna, si eu pictez- au declarat 2 participante
-E pictorită”.

VOX 2

– ,,Ce faceți voi acolo?

-Desenăm.

– Practic e un atelier de meșteșuri tradiționale…

-Vrem să facem o culoare roz să pictăm linguri?

-De ce să pictezi linguri, care este semnificația?

-Păi ne putem distra și este tradițional și frumos.

-E bine să învățăm astfel de meșteșuguri care aproape că au apus?

– Da.

– Cum te simți când ești într-un astfel de atelier?

-Mă simt foarte bine.

-Îți place?

-Da!”- au declarat 2 participante

Următorul moment important din cadrul proiectului va fi organizat în perioada 27–28 iunie, când va avea loc o expoziție cu obiectele lucrate în cadrul atelierelor împreună cu copiii, tinerii și părinții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *