Meseria de tractorist, la mare căutare în Iași

Zeci de ieșeni vor să devină tractoriști. Lipsa forței de muncă din domeniul agriculturii și salariile pe care le oferă companiile tractoriștilor sunt principalele motive pentru care mai multe persoane din județul Iași au decis să se înscrie la un curs de formare. Acesta se desfășoară la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași și în numai trei luni, cursanții pot obține o diplomă de tractorist acreditată și recunoscută la nivelul Uniunii Europene.

Ion Toma este din comuna Strunga, județul Iași și are o fermă de oi. Pentru că nu a găsit până acum un tractorist care să îl ajute la strânsul nutrețului a decis să se înscrie la cursurile de formare la Direcția pentru Agricultură Iași.

„Este necesar pentru că am o fermă de oi și mi-am luat tractor. Pentru a aduna nutrețurile pentru animale. Din cauză că nu găseam la timp să-mi fac treaba, neavând niciun curs de acesta am zis că este necesar pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele să circul, să-mi fac treaba”, a spus Ion Toma, fermier.

Marian este din comuna Răducăneni și chiar dacă are numai 20 de ani, spune că meseria de tractorist este ușoară. Mai mult decât atât, tânărul speră ca peste trei luni să se poată angaja pe acest post.

„M-am înscris la acest curs pentru că mi se pare o oportunitate foarte unică pentru că toți trăim din așa ceva. Adică din agricultură și dacă nu muncim pământurile nu trăim”, a explicat Marian Simon, cursant.

Pentru a se putea înscrie la cursul de tractorist trebuie să aibă minim VIII clase.

„De la începutul anului și până acum au terminat două grupe. Asta înseamnă 40 de cursanți. Este unul din cursurile de calificare căutate de fermierii din județul Iași. Trebuie menționat că nu este un curs gratuit”, a declarat Roxana Florea, purt. cuv. Direcția pentru Agricultură Iași.

La absolvire, cursanții primesc o diplomă de tractorist recunoscută la nivel european.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!