Memoriu pentru Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava

institutul de boli cardiovasculare iasiâ

Consiliul Județean Iași a trimis un memoriu către Ministerul Sănătății prin care vine cu o serie de propuneri legate de finanțarea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. Ministerul a publicat săptămâna trecută un proiect de Hotărâre de Guvern care ar exclude Institutul de la Iași de la finanțarea prin PNRR. De ce? Pentru că una dintre condițiile de acordare a finanțării ar fi proiectele care au o valoare de aproximativ 206 de milioane euro, iar Spitalul de Boli Cardiovasculare de la Iași a fost estimat la peste 300 de milioane de euro.

Ministerul a publicat în Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență anumite condiții de acordare a finanțărilor. La o parte dintre aceste criterii, Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iași nu s-ar încadra și ar risca pierderea finanțării. Având în vedere faptul că proiectul este deosebit de important pentru întreaga regiune, Consiliul Județean Iași a trimis un memoriu către minister cu câteva amendamente.

Nu credem că e oportun să stabilim un criteriu de eligibilitate valoarea proiectului. Propunerea este să fie finanțate doar proiectele care nu depășesc valoarea investiției de 206,8 milioane de euro. Atât timp cât toate proiectele din țară au fost demarate având la bază Ordonanța 155 /2020 care stabilea niște praguri, iar în anexa de costuri, negociată cu Comisia Europeană avem tot felul de plafoane de co-finanțare ale proiectelor. Dacă punem un barem maxim, ar însemna să încălcăm propria negociere cu Comisia Europeană, a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Tot în documentul oficial emis de minister, pentru selecția investițiilor se vor aplica anumite criterii de ierarhizare pentru spitalele de interes național, regional și local, fiecare dintre ele obținând un punctaj. Și aici, Institutul de Boli Cardiovasculare ar urma să piardă din punctaj fiind clasat la nivel regional. Punctaje mici ar primi și unitățile care funcționează în centre universitare, precum cele din București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș și Dolj.

Suntem cu un studiu de fezabilitate recepționat și documentația tehnică pentru autorizația de construcție e aproape gata. Suntem la ultimul aviz. Săptămâna trecută a fost CAT-ul la Mediu, îl mai avem pe cel de la ISU. Astăzi dimineață a fost echipa de proiectanți pentru a stabili ultimele detalii. Putem spune că la finalul lui iulie, începutul lui august ne va găsi cu documentația pentru obținerii autorizației de construire gata, a mai spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Institutul de Medicină Cardiovasculară va avea 500 de paturi pentru toate specialitățile. Având în vedere faptul că în cadrul spitalului vor fi operate cele grave cazuri din toată Moldova, proiectul institutului prevede 19 săli de operație, dotate cu aparatură de ultimă generație.