Meloni revendică o victorie în timp ce UE aprobă ultimul punct al reformei privind migrația
Țările UE au ajuns miercuri la un acord cu privire la ultimul element al unui pachet emblematic privind migrația. Într-o concesie pentru a obține sprijinul crucial al Italiei, o versiune a textului difuzată marți seară și consultată de POLITICO a eliminat o referință favorabilă Germaniei privind misiunile de salvare ale organizațiilor neguvernamentale.
Țările UE au aprobat acordul miercuri dimineață, Polonia și Ungaria votând împotrivă, în timp ce Austria, Republica Cehă și Slovacia s-au abținut.
Această decizie deschide calea pentru ca UE să ajungă la un acord privind reforma normelor sale în materie de azil, după aproape 10 ani de încercări eșuate.
În calitate de țară din prima linie care gestionează numărul tot mai mare de migranți, sprijinul Italiei a fost esențial pentru a debloca acordul privind așa-numitul regulament de criză, care detaliază măsurile de reducere a presiunii asupra țărilor de frontieră ale UE care se confruntă cu un număr ridicat de persoane ce solicită azil.
Italia a blocat în mod neașteptat un compromis inițial în timpul unei reuniuni a miniștrilor de interne de joia trecută, în cadrul căreia Germania a renunțat la veto-ul său; Verzii germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile migranților în legătură cu regulamentul privind criza.
În cadrul acestei reuniuni, guvernul de dreapta al Italiei s-a opus unei formulări mai favorabile rolului misiunilor ONG-urilor de salvare a migranților pe mare, care fusese propusă pentru a obține acordul Germaniei.
Versiunea de marți seară a textului a renunțat la una dintre cele două mențiuni privind misiunile de salvare ale ONG-urilor – singura care era obligatorie – într-o mișcare simbolică pentru a calma îngrijorările Italiei. Și, potrivit a trei diplomați cărora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni interne, un nou text convenit miercuri de ambasadorii UE a înăsprit limbajul rămas cu privire la ONG-uri.
Cei trei diplomați au descris această mișcare drept o înfrângere pentru Verzii germani și o victorie pentru guvernul italian. Unul dintre diplomați a sugerat că Germania se bazează pe faptul că Parlamentul European va restabili un limbaj în favoarea misiunilor de salvare ale ONG-urilor în cadrul negocierilor viitoare.
Iar miercuri, ambele părți și-au declarat victoria. Ministrul german de externe și liderul Partidului Verde, Annalena Baerbock, a declarat: “Am luptat din greu și cu succes la Bruxelles până în ultimul minut pentru a ne asigura că standardele umanitare minime, cum ar fi accesul la educație și la asistență medicală, nu au fost diluate”. Între timp, Meloni, într-un interviu pentru Sky, a fost citată spunând că “poziția italiană a prevalat”.
Meloni și Scholz ar putea avea o întâlnire bilaterală în Granada pentru a dezamorsa tensiunile recente privind finanțarea de către guvernul german a ONG-urilor care operează în Mediterana, potrivit presei italiene.
Parlamentul European a salutat miercuri acordul, care deblochează negocierile dintre țările UE pe toate dosarele pactului privind migrația, permițând aprobarea unei versiuni finale a pactului privind migrația la începutul anului viitor, înainte de alegerile europene.