Medicul din Botoșani care a tratat primul caz de leucemie la copii. Cum a evoluat medicina de atunci și până azi

Pe 15 octombrie a împlinit 77 de ani. S-a născut în Botoșani, într-o familie de mare tradiție a Moldovei. Pe când era doar un bebeluș, un călugăr de la Mănăstirea Agafton le-a spus părinților că pruncul lor va deveni ori medic, ori preot.

Gheorghe Chiriac-Babei este medicul care a diagnosticat primul caz de SIDA la copii în România și, de asemenea, primul medic român care a vindecat de leucemie un copil. A pus bazele recunoașterii nefrologiei pediatrice ca disciplină medicală și a competenței de dializă pediatrică.

A realizat primele biopsii renale și hepatice, prima nemodializă pediatrică și dializă peritoneală. A înființat primul laborator de substituție renală, pregătind pentru prima dată receptori pentru un transplant renal.

Din 2011 a ieșit la pensie, dar nu și-a părăsit niciodată pacienții, de care se simte legat pentru totdeauna.

Dr. Gheorghe Chiriac-Babei este Medic Primar Pediatrie, Doctor în Științe Medicale, cu peste 40 ani experiență în domeniu. Dar pe lângă experiența profesională vastă, domnul doctor se distinge prin iubirea față de copii, pasiunea reală pentru domeniu și o poveste de viață impresionantă.

Întâmplările din copilărie l-au marcat, astfel că sufletul îi lăcrimează și astăzi când își amintește de primii ani de viață.

Pe când era doar un bebeluș, un preot de la Mănăstirea Agafton le-a spus părinților să fie liniștiți, că pruncul va trăi și va crește mare. ”M-am născut la 7 luni, în vremuri foarte grele, după război, pe foamete. Părinții au mers cu mine la o mănăstire din apropiere, Agafton, unde un preot le-a spus că voi supraviețui, că voi fi doctor sau preot”.

A fost greu la apariția lui pe lume, după întoarcerea tatălui de la război, într-o perioadă de sărăcie și foamete. Însă a fost înfiat de un frate al mamei, ofițer. ”Fratele mamei, ofițer, m-a înfiat pe mine. Când mă distram, mai spuneam: tata și cu mama sunt frați”, povestește amuzat medicul.

În 1967 avea să intre la IMF Carol Davila București – Facultatea de Pediatrie. Din a doua încercare. Cu trei ani în urmă nu obținuse o notă suficient de mare și a trebuit să se mulțumească cu stagiul militar și un post de galvanizator la Electronica.

A lucrat în ture, a învățat în restul timpului, a dovedit capacitate de asimilare maximă și a reușit. În anul 2 de facultate, era deja bursier și primea 1000 lei pe lună. Comparând cu valoarea banilor de astăzi, domnul doctor recunoaște că este cel mai mare salariu pe care l-a avut vreodată. Termină studiile în 1973 ca șef de promoție pe toată România.

Și-a început însă cariera de medic la țară, ”pentru a dobândi experiența pe care nu o obținuse în facultate”, iar din 1978, de când a luat concursul de angajare, nu a mai plecat din Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni.

De ce a insistat să intre la medicină? ”Când aveam 5 ani, mama mea s-a îmbolnăvit grav. Doctorul care o îngrijea mi s-a părut o ființă deosebită, apoi am descoperit și alți medici dedicați, astfel încât am început și eu să-mi clădesc visul de a fi asemenea lor”, a povestit medicul, pentru Cariere.ro. Iar visul i s-a împlinit, căci, astăzi, părinții, când vorbesc despre el, țin să sublinieze nu doar profesionalismul, ci și modul extraordinar în care relaționează cu copiii. Pentru că Gheorghe Chiriac Babei nu este doar un medic bun, este un doctor complet, un adevărat înger păzitor al copiilor aflați în suferință.

Empatia se descoperă în facultate, în perioada stagiului ca student, explică dr. Babei, dar se dezvoltă abia atunci când ai în față copii bolnavi, unii cu afecțiuni deosebit de grave, moment în care, pentru a obține colaborarea lor, trebuie să-i înțelegi și să le fii aproape: ”Copilului trebuie să i te dăruiești. Trebuie să te simtă. Dacă nu te simte că ești aproape de el, că îi înțelegi suferința, reacționează negativ, ceea ce perturbă grav actul medical”, potrivit Cariere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *