Medicul botosanean Radu Malancea este operat acum la Iasi

FB_IMG_1606671287277

Fostul manager al Spitalului Judetean Botosani este operat acum de profesorul Tinica la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi. Adus aseara cu o ambulanta la Iasi, Radu Malancea a fost mai intai stabilizat.

„Disectia de aorta ascendenta si crosa aortica este cea mai grea operatie din chirurgia cardiovasculara”, ne-a spus doctorul Tinica.

Rezolvarea anevrismului de aorta ascendenta se face prin inlocuirea segmentului arterial dilatat cu o proteza din material sintetic. In functie de extensia anevrismului acesta se poate asocia cu afectarea radacinii aortice si a valvei aortice, pe de o parte, cu dilatarea anevrismala crosei aortice.

In aceste situatii este uneori necesara repararea sau inlocuirea valvei aortice cand aceasta nu poate fi reparata, reconstruirea originii arterelor coronare, implantarea lor in proteza sintetica ce inlocuieste aorta ascendenta sau inlocuirea partiala sau completa a crosei aortice.

Institutul dispune de sange, in urma apelurilor de pe Facebook a apropiatilor medicului Malancea. Ieri dimineata, Radu Malancea s-a prezentat la UPU Botosani cu dureri in piept. Dupa ce i s-a pus diagnosticul, medicii botosaneni au incercat sa-l transfere la Timisoara dar avionul SMURD se afla in revizie tehnica si nu l-a preluat pe Radu Malancea.

Cum elicopterele SMURD nu au decolat datorita conditiilor meteorologice, pacientul a fost transferat cu ambulanta la Iasi, acesta fiind supravegheat de doi medici.

Drumul spre Iasi a fost plin de emotii din cauza starii jalnice a carosabilului pe portiunea Botosani – Targu Frumos. Gropile puteau agrava ruptura de aorta a pacientului acesta aflandu-se sub pericolul unui stop cardiorespirator.