Medicina de familie, pe cale de disparitie

Anca Deleanu

Rolul medicului de familie în pandemie

Medicina de familie nu mai este atractiva pentru absolventi. Cei care lucreaza in domeniu spun ca provocarile sunt mari si ca trebuie sa tina pasul, atat pe partea medicala, cat si pe cea financiara. Numarul medicilor de familie este in scadere, mai ales in mediul rural.

La nivelul judetului Iasi sunt peste 400 de medici de familie. Cei mai multi dintre ei isi desfasoara activitatea in cabinetele amplasate in municipiul Iasi. Absolventii nu sunt interesati de aceasta specializare pentru ca presupune un volum mare de munca, administrarea unui cabinet si, nu in ultimul rand, foarte multi ani de practica in mediul rural.

Medicina de familie nu este cea mai ușoară specialitate. Cunoștințele trebuie să fie pe foarte multe domenii, foarte bogate, trebuie să ai habar de foarte multe lucruri pentru ca să îndrumi în sistem pacientul. Ii pui un diagnostic prezumtiv și apoi îl trimiți la specialist pentru a vedea dacă se confirmă sau nu. Pe de altă parte, fiind propriul manager al cabinetului tău iarăși nu este un lucru foarte simplu. Este adevărat că există o birocrație dar cred că netentația este faptul că în general nu eliberează praxisul pe strada Lăpușneanu”, a spus Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași.

Astfel, de-a lungul anilor, zeci de comune au ramas fara medici de familie, paientii fiind nevoiti sa faca naveta kilometri intregi pentru a primi o reteta sau o trimitere.

Toată lumea își dorește să fie medic pe strada Lăpușeanu din Iași dar ideea este că locurile nu sunt foarte centrale. de obicei, praxisurile care se vând sunt în mediul rural. Este o migrație a medicilor de familie din mediul rural către mediul urban. Preiau aceste praxisuri și este firesc. Au deja o experiență în mediul rural, se apropie și ei de o vârstă și atunci poate își găsesc și ei un loc în oraș”, a mai spus Anca Deleanu.

O alta provocare o reprezinta veniturile unui medic de familie care provin exclusiv din serviciile medicale decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Doar in ultimii ani au aparut modificari in privinta tipurilor de servicii pe care medicii le-ar putea oferi, spre nemultumirea specialistilor.

Nu vrem să ne aventurăm pentru medicație de înaltă specialitate, pe domenii pe care noi nu le stăpânim. Nu asta este problema dar să nu ai acces și să nu poți scrie o medicație pentru un pacient cum ar fi pentru boli foarte frecvente, cu medicație care până acum câțiva ani o dădeam este inacceptabil. Este o modaltiate în care frustrează și atinge demnitatea ta ca doctor”.

La nivel national exista peste 9.700 de medici de familie.