Medicii veterinari au ieșit în stradă

Sharing is caring!

Medici veterinari din toata tara s-au intalnit astazi in fata guvernului la un miting de protest. Acestia sustin ca profesia lor se confrunta cu probleme majore care nu afectează doar activitatea veterinarilor, ci pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică.

La protestul din capitala au participat si doctori din regiunea Nord-Est. Medicul veterinar iesean Liviu Dulgheru a declarat pentru Stirile Tele M ca in contextul legislativ actual, medicii veterinari sunt obligaţi să profeseze la limita malpraxis-ului iar sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condiţiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară şi poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezenţa medicului veterinar, şi orice persoană poate cumpăra şi administra animalelor medicamente şi produse biologice de uz veterinar.

De asemenea, ei doresc instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari şi autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuţie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor şi renegocierea tarifelor pentru acţiunile din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.

Medicii veterinari cer eliminarea inechităţii în sistemul de acordare a sporurilor salariale din sistemul public veterinar pentru ca în momentul de faţă lipseste orice procedură de evaluare a competenţelor.
Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiţii periculoase şi deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari.

shares