Medicii ucraineni refuză să-i trateze pe mercenarii ruși răniți pe front: „Sunt bolnavi de SIDA și sifilis”

60485595

Aproape 300 de mercenari ruși ai grupului Wagner au fost trimiși de pe front la spitalele din Ucraina, însă medicii refuză să-i trateze din cauza bolilor pe care le au.  

Mercenarii ruși din regiunea ucraineană Luhansk se confruntă cu refuzul medicilor locali de a-i trata. Mulți suferă de SIDA, sifilis sau pneumonie, acesta fiind motivul principal pentru care li se refuză tratamentul.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, pe 29 ianuarie, că „inamicul continuă să sufere pierderi semnificative”, referindu-se la mercenarii din Grupul Wagner din Lugansk, regiune ocupată de forțele lui Putin.

„Până la 300 de mercenari ai așa-numitei companii militare private „Grupul Wagner” au fost livrați pentru tratament la cel de-al 15-lea spital al orașului Yuvileyny (regiunea Luhansk). Din cauza faptului că cei mai mulți dintre ei sunt purtători de boli precum HIV/SIDA, sifilis, tuberculoză și pneumonie, medicii locali refuză să ofere mercenarilor îngrijire medicală”, se arată în raportarea din 29 ianuarie.

Armata ucraineană susține că rușii transformă spitalele din regiunile ocupate în unități sanitare militare exclusive pentru uzul lor, lăsând localnicii ucraineni care au nevoie de îngrijiri medicale să sufere. Acest lucru se întâmplă din cauza numărului mare de ruși care se întorc de pe front grav răniți, conform sursei citate.

Mulți dintre luptătorii Grupului Wagner provin din închisorile rusești, acolo unde există o problemă reală în ceea ce privește transmiterea bolilor infecțioase precum SIDA, scrie publicația ucraineană NV, citată de Daily Star.

Ukrainska Pravda a raportat anterior că mai mulți condamnați ruși transformați în soldați sunt infectați cu HIV sau suferă de hepatită.

Forțele ruse, între care se numără mercenarii Grupului Wagner, continuă să sufere pierderi grele în Ucraina. Estimările militare ucrainene arată că numărul total al rușilor uciși de la începutul invaziei a ajuns la 127.500.