Medicii solicita suspendarea responsabilitatii civile si penale

medici

Colegiul Medicilor Iași solicită autorităților să rezolve urgent stabilirea unor criterii nationale și asumarea acestora la nivel guvernamental, pentru distribuția echitabilă a resurselor medicale limitate. Din acest motiv. medicii solicita suspendarea responsabilității civile și penale pentru posibilele acuzații apărute in condiții de ingrijiri medicale sub-standard.

Colegiul Medicilor Iași a atras atenția autorităților responsabile de gestionarea crizei COVID-19 că medicii își desfășoară activitatea în condiții excepționale, generate de reglementarea unor practici noi și care implică riscuri legale mari.

Liviu Oprea, președinte Colegiului Medicilor Iași: „În sistemul sanitar, în ceea ce privește Covid-ul și numai, în momentul acesta ne aflăm într-o criză de resurse. Știți foarte bine că terapia intensivă este depășită. Sunt mai multe cazuri decât este nevoie, deci ne aflăm într-o situație în care pacienții trebuie raționalizați. Unii vor avea aces la resurse, alții nu vor avea acces. Totdeauna când nu sunt ventilatoare pentru toți, o parte vor fi fi, o parte nu vor fi. O parte din ei au fost transferati in Ungaria sau in alte țări, dar până sunt transferați ei sunt într-un loc unde nu sunt resurse”.

Absența unor criterii asumate la nivel guvernamental reprezinta un risc crescut de acuzații pentru medici de discriminare sau omor din culpă.

Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași: „Doctorii pot să aibă acuzații de diverse natura, malpraxis, acuzații penale și sigur, în condițiile acestea doctorii fac așa nu pentru că vor ei să practice, ci pentru că astea sunt noile condiții, condiții de resurse foarte ridicate, datorită numărului foarte mare de pacienți  cu Covid. Acum ne confruntăm cu această lipsă de resurse și ar trebui ca acele criterii de raționale să apară foarte rapid, iar până atunci noi considerăm că toată legislația legată de responsabilitatea civilă și penală a doctorului, trebuie suspendată, deaorece doctorii pot avea acuzații de care nu sunt vinovați”.

Medicii solicita evitarea culpabilizarii penale, răspunderii civile și stigmatizării sociale.