Medicii se aşteaptă la o explozie a bolilor de plămâni

tuberculoză

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie susține că în ultima perioadă a crescut constant numărul cazurilor de TBC şi Bronhopneumopatie. Poluarea este un factor ce influențează creșterea numărului de pacienți cu boli respiratorii. 

Managerul Radu Dabija a dat ca exemplu luna octombrie a anului trecut, cand la o staţie de măsurare a aerului situată în langa o creşa din Cantemir unde se află copii cu vârsta între 1 şi 3 ani, concentraţia de particule PM10 a depășit valorile admise.

Radu Dajiba, manager Spital de Pneumoftiziologie Iași: „Ştim însă din istorie că, de fiecare dată când a apărut o conflagraţie, cum ar fi niște perioade de declin economic, întotdeauna tuberculoza a fost cea care a retaliat, iar numărul de cazuri a crescut. Aproape sigur vom asista la o creştere a cazurilor noi, dar şi a cazurilor grave de TBC. Acum totul ţine de o chestiune de conştientizare a medicului de familie ca atunci când pacienţii prezintă o minimă simptomatologie respiratorie, pacienții să fie trimiși la Spitalul de Pneumoftiziologie, singurul care poate și are la dispoziție toate resursele pentru a pune rapid și sigur un diagnostic de tuberculoză pulmonară”.

Comparând cu perioada pandemică, acesta a mai precizat că poluarea va fi un driver important în patologie respiratorie, în următoarea perioadă. Totodată, cei care sunt expuși la noxe respiratorii, pot dezvolta Bronhopneumopatie Cronică Obstructivă. 

Radu Dajiba, manager Spital de Pneumoftiziologie Iași: „Unul dintre marii ucigași care se prefigurează la orizont din punctul de vedere al bolilor respiratorii și impactul său asupra societății este poluarea”. 

În anul 2019, deși erau la limită aceste depășiri ale particulelor poluante, iată că România rămâne una dintre cele mai poluate țări la nivel european și până la urmă, apropo de poluarea indoor, adică ceea ce există în interiorul caselor noastre și instituțiilor în care lucrăm acest lucru este deja agravant”. 

Radu Dajiba, manager Spital de Pneumoftiziologie Iași: „Legat de poluare și fumat, să nu uităm că Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie tratează bolnavii cu BPOC și un milion de români sunt bolnavi de BPOC. 

Nu toți fumătorii fac BPOC, dar toți cei expuși la noxe respiratorii fac BPOC”. 

În ceea ce privește nivelul de poluare înregistrat în Iași, atât în perioada pandemiei, cât și în prezent, indicii au fost mici și nu s-au înregistrat depășiri de PM 10 și PM 2,5,  decât în 2 zile din luna iunie.

Galea Temneanu, director APM Iași: „Din luna mai și până acum nu am înregistrat depășiri la indicatorii de monitorizare a calității aerului, cu excepția unui episod între 23 și 25 iunie, când într-adevăr în toate stațiile s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM 10. Maxima a fost la Stația Iași 2, stația de fond urban din Decebal, Cantemir și am avut atunci valori aproape duble față de valoare zilnică admisă de 50 µg/metru cub.

Fenomenul de poluare a fost pe fondul unei inversiuni termice, a caniculei și a calmului atmosferic. 

Și la indicatorul PM 2,5 valorile au fost mari, tot în aceeași perioadă, undeva la 40 µg/metru cub de aer pe zi, însă la acest indicator, valoarea de referință este valoare media anuală de 20 µg/metru cub”.

Media pe luna iunie a indicatorului PM 2,5 a fost sub 20 µg/metru cub. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași, spun că inversiunea termică, canicula și calmul atmosferic sunt principalii factori, care în perioada verii pot duce la un nivel mai ridicat al poluării.