Medicii recomandă vaccinarea antigripală

Categoriile de risc beneficiaza de vaccinare antigripala gratuita. Este vorba despre persoanele care sufera de boli cronice, varstnicii si copiii. Campania de vaccinareantigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei, iar unele persoane pot primi vaccinul gratuit sau compensat parțial. Vaccinul este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni, dar în special celor aflați în grupele la risc, pentru care este și gratuit.

prof.dr. Doina Azoicăi, Medic Primar Epidemiologie:

„A aparut Ordinul de Ministru legata de compensarea vaccinurilor pentru anumite categorii de populatie. S-a inceput cu compensarea vaccinului gripal si exista o plaja larga de persoane care beneficiaza de gratuitate de 100% sau 50% pentru vaccinarea antigripala iar din luna ianuarie vor fi compensate si alte preparate vaccinale la diverse categorii, mai ales la pacientii cronici care au nevoie de o protectie suplimentara.”

Medicii de familie nu vor mai primi dozele de vaccin în cabinete, așa cum se proceda în anii anteriori. Aceștia trebuie să elibereze o rețetă pacienților care beneficiază de vaccinul gratuit. Cu rețeta primită de la medicul de familie, pacienții se prezintă la farmacie și ridică vaccinul.

Prof.dr. Doina Azoicăi, Medic Primar Epidemiologie:

„Bolile infectioase nu au disparut si nu vor disparea asa de usor si probabil  niciodata,. Trebuie sa stim sa le tinem sub control. Daca nu putem sa le indepartam complet sa le tinem sub control. Suferinta sa fie cat mai putin posibila chiar daca agentii patogeni sunt structuri foarte inteligente, flexibile, care doresc sa reziste.”

În funcție de farmacie și de tipul de vaccin antigripal dorit și recomandat de medic, prețul unei doze variază între 65 de lei și 212 lei în sezonul gripal 2023-2024. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *