Medicii observa o usoara scadere a cazurilor Covid

Terapie intensiva

Cazurile de Covid-19 sunt in usoara scadere. Mai putini pacienti sunt internati la sectiile de Terapie Intensiva din Iasi. Efectele sarbatorilor de iarna se vor vedea in luna ianuarie explica specialistii. Prezent in emisiunea „Scoala si Sanatate” de la Tele M, medicul Florin Rosu atentioneaza pacientii care sunt infectati cu coronavirus si care aleg sa se trateze singuri acasa ca viata le este pusa in pericol.

Numarul de noi cazuri de infectie cu coronavirus a ajuns astazi la 245. Incidenta atat in municipiu cat si pe intreg judetul se invarte in jurul scenariul galben, iar specialistii in ATI din Iasi au observat chiar o uoare scadere a numarului de pacienti cu forme severe in spitalele Covid.

dr. Florin Rosu – manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi: „In momentul de fata am observat o usoara scadere, accentuez a numarului de cazuri atat din terapie intensiva cat si a pacientilor cu forme usoare si medii. Sa nu uitam ca suntem la jumatatea sarbatorilor de iarna, iar decontul il vom vedea la jumatatea lui ianuarie. Vom vedea numarul de pacienti si daca intradevar s-au respectat regulile de preventie. Oricum, sistemul medical iesean este pregatit pentru a trata acesti pacienti”.

La ultima centralizare a datelor furnizate de Directiei de Sanatate Publica Iasi, aproape 3000 de persoane se afla in izolare, iar peste 3800 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Starea de sanatate a acestora este in permanenta monitorizata. Pacientii cu o evolutie nefavorabila a bolii nu trebuie sa neglijeze simptomele, spun medicii.

„Ar trebui sa isi monitorizeze zilnic saturatia de oxigen din sange, iar in momentul in care scade sub 95 % este obligatoriu sa se adreseze serviciului de ambulanta si sa vina la Spitalul de Boli Infectioase pentru efectuarea unui examen, complet, complex vis-a-vis de starea de sanatate”, a completat medicul Florin Rosu.

In continuare, persoanele varstnice sunt cele mai expuse in fata virusului. Acestea sunt predispuse la o agravare a starii de sanatate, dar in sectiile de terapie intensi au ajuns si pacienti tineri, sub 25 de ani.