Medicii infectionisti recomanda evitarea spatiilor inchise

sala polivalenta

Numarul pacientilor infectati cu noul virus este in crestere la nivel national.
S-a ajuns la 28 cazuri iar in Iasi se afla un pacient din Suceava depistat cu coronavirus in timp ce alte doua persoane sunt suspecte.

Medicii recomanda ca masurile de dezinfectare sa fie sporite. Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat a precizat cateva masuri de preventie a noului virus, pentru aceasta perioada. Medicul spune ca pentru a evita cat mai mult coronavirusul trebuie ca oamenii sa inteleaga ca este nevoie de o protectie personala mai mare.

Carmen Dorobat, manager Spital Boli Infectioase Iasi: „Masurile trebuie sa fie in primul rand de ordin personal, masuri de educatie sanitara pe care noi cetatenii trebuie sa le intelegem foarte bine. Spalatul pe maini cu apa si sapun este esential si ori de cat de des se poate face. A ne feri cu mana la nas si in zona gurii, in momentul in care cineva din anturajul nostru tuseste sau pur si simplu sa evitam in momentul in care punem mana pe o suprafata sa evitam sa facem gesturi de exemplu de a ne aranja ochelarii. Acestea sunt niste masuri minime. Nu trebuie sa purtam masca noi cei care suntem sanatosi, daca mergem categoric in spatiu deschis, dar chiar si in spatiu inchis. Cei care trebuie sa poarte masti sunt cai care se simt deja a avea o afectiune care ar putea mima o afectiune respiratorie, deci ideal este ca, cei bolnavi sa poarte masti si nu cei sanatosi”.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, recomanda parintilor, ca in aceasta perioada sa fie mult mai atenti la locurile de joaca a copiilor si in special la zonele aglomerate.

„Si cu copiii in special, atentie, locul de joaca sa fie de preferat afara si nu in spatii inchise, categoric nu. Trebuie sa evite in aceasta perioada zonele aglomerate din spatii inchise, deci subliniem, nu contraindicam plimbarile, categoric nu, dar zonele aglomerate din spatii inchise si discutia cu o persoana posibil infectata de la o distanta care sa fie mai mica de 2 metri, poate fi riscanta”, a adaugat Carmen Dorobat.